Νόμιμη εργασία στις ΗΠΑ για αλλοδαπούς

Το πρώτο και αναγκαίο βήμα για να εργαστεί κάποιος στις ΗΠΑ, είναι να έχει προσφορά εργασίας από αμερικανό εργοδότη σε κλάδο που απαιτεί πανεπιστημιακές σπουδές – όχι δηλαδή το εστιατόριο κάποιου συγγενή. Με λίγες εξαιρέσεις για άτομα με εξαιρετικές και σπάνιες ικανότητες (επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης κ.α., δες παρακάτω), η προσφορά εργασίας είναι απόλυτα αναγκαία, αφού όλη η νομική διαδικασία για την εργασία στις ΗΠΑ ξεκινά με πρωτοβουλία του αμερικανού εργοδότη και όχι του αλλοδαπού.

Το πιο σημαντικό και πιο δύσκολο λοιπόν για έναν αλλοδαπό που θέλει να εργαστεί στις ΗΠΑ είναι να βρει αμερικανό εργοδότη. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να βρει κανείς δουλειά στις ΗΠΑ είναι ξεκινώντας από σπουδές – αφού όποιος σπουδάζει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο μπορεί με σχετική ευκολία να προσεγγίσει μεγάλες εταιρίες στην αμερική που μπορεί να έχουν δουλειά να προσφέρουν. Επίσης, η φοιτητική βίζα που παρέχεται σε φοιτητές (F-1) επιτρέπει την εργασία στις ΗΠΑ για δώδεκα μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σχετικά εύκολα.

Ένας ακόμα αρκετά συνηθισμένος τρόπος για να βρει κανείς εργασία στις ΗΠΑ είναι με μετάθεση στην αμερική, εφόσον ο αλλοδαπός εργάζεται ήδη σε κάποια εταιρία που διαθέτει γραφεία στις ΗΠΑ. Η βίζα τύπου L-1 απευθύνεται ειδικά σε εκείνους που έχουν εργαστεί για τουλάχιστον έναν χρόνο εκτός ΗΠΑ και θέλουν να μετατεθούν στα γραφεία της ίδιας εταιρίας στις ΗΠΑ. Η μετάθεση με βίζα L-1 παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι ότι μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να προχωρήσει σε αίτηση για πράσινη κάρτα, που παρέχει το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ επ’αόριστο.

Με λίγη τύχη και πολύ δυνατά προσόντα, μπορεί κανείς να κάνει αιτήσεις για δουλειά απ’ευθείας σε αμερικανικές εταιρίες στις ΗΠΑ. Είναι πάντως αρκετά δύσκολο μια εταιρία στις ΗΠΑ να εκφράσει ενδιαφέρον για κάποιον που βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αν πάντως καταφέρετε και βρείτε εργοδότη, η εταιρία μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία για βίζα τύπου Η1-Β. Οι βίζες αυτές είναι περιορισμένες ανά έτος και αρχίζουν να ισχύουν την 1 Οκτωβρίου του κάθε έτους. Αν οι βίζες δηλαδή του τρέχοντος έτους έχουν εξαντληθεί, θα πρέπει να περιμένετε για την 1 Οκτωβρίου του επομένου έτους για να ξεκινήσετε την εργασία. Ας σημειωθεί ότι η βίζα Η1-Β είναι για προσωρινή εργασία για συγκεκριμένο εργοδότη, δεν παρέχει δηλαδή τα δικαιώματα της πράσινης κάρτας, που έχει αρκετά υψηλότερες απαιτήσεις. Συνήθως οι εργοδότες δοκιμάζουν τον εργαζόμενο πρώτα με προσωρινή βίζα πριν ξεκινήσουν την διαδικασία για την πράσινη κάρτα. Περισσότερα για την βίζα τύπου H1-B εδώ.

Τέλος, ορισμένες ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως άτομα με εξαιρετικές ικανότητες στις επιστήμες, στις τέχνες, στην εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις ή στον αθλητισμό ή ερευνητές με διεθνή αναγνώριση και άλλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για πράσινη κάρτα απευθείας, χωρίς έτοιμη προσφορά εργασίας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όμως όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ χωρίς προσφορά εργασίας (και χωρίς συγγένεια με αμερικανό πολίτη ή μόνιμο κάτοικο) πρέπει να έχει εξαιρετικά προσόντα στον τομέα του, και πολλοί λίγοι πληρούν αυτές τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν μεταναστευτικό δικηγόρο που θα διαβάσει με προσοχή το βιογραφικό σας.

Συνοψίζοντας, αν θέλετε να βρείτε δουλειά στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχετε υπομονή και επιμονή. Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρετε να αποκτήσετε εξειδικευμένα προσόντα που να έχουν υψηλή ζήτηση, είτε με εργασιακή εμπειρία είτε με εξειδικευμένες σπουδές,. Στις ΗΠΑ, οι τεχνικοί κλάδοι της πληροφορικής και των θετικών επιστημών είναι συνήθως οι κλάδοι που δέχονται πιο εύκολα μετανάστες από το εξωτερικό. Επίσης, αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ με το visa-waiver με σκοπό να βρείτε δουλειά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ακόμα και αν βρείτε εργοδότη στις ΗΠΑ, θα πρέπει να γυρίσετε πίσω στην αμερικανική πρεσβεία και να επιστρέψετε με βίζα εργασίας προτού αρχίσετε να εργάζεστε.

4 thoughts on “Νόμιμη εργασία στις ΗΠΑ για αλλοδαπούς

 1. dim333

  Αν κάποιος αποφασίσει να σπουδάσει στην Αμερική κατά τη διάρκεια των σπουδών του, με την visa F-1, δικαιούται νόμιμη εργασία ή αυτό συμβαίνει μόνο ενώ έχει τελειώσει τις σπουδές του για ένα χρόνο.

  1. admin Post author

   Γενικά μπορεί να εργαστεί τα καλοκαίρια όταν δεν γίνονται μαθήματα κατόπιν ειδικής άδειας, ή κατά την διάρκεια των μαθημάτων για εργασία μόνο εντός του πανεπιστημίου ή μετά την ολοκλήρωση των σπουδώ. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.

 2. smarter

  Καλημερα ! καποιος που εχει Η1-Β visa ,πως και αν μπορει να γινει και κατοχος πρασινης καρτας (χωρις την περιπτωση γαμου) ?!
  Ευχαριστω πολυ !!

  1. admin Post author

   Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μπορεί να αποκτήσει πράσινη κάρτα και κάποιος που δεν έχει Η1Β βίζα. Δηλαδή οικογενειακή συνένωση, λοταρία, εργοδοτική προσφορά, εξαιρετικές ικανότητες, άσυλο, επένδυση, μετάθεση από εταιρία εκτός ΗΠΑ κ.α.

Leave a Reply