Category Archives: Πράσινη κάρτα ΗΠΑ

Αυτή η κατηγορία αφορά ζητήματα σχετικά με την απόκτηση ή απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ, γνωστής και ως “πράσινη κάρτα”.

Μετανάστευση στις ΗΠΑ μέσω επένδυσης

Η βίζα τύπου EB-5 επιτρέπει την μετανάστευση στις ΗΠΑ και απόκτηση πράσινης κάρτας μέσω επένδυσης τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων στις ΗΠΑ. Αν η επένδυση είναι δε σε περιοχή με υψηλή ανεργία ή σε αγροτική περιοχή, αρκεί μια επένδυση μόλις $500,000 δολαρίων.

Για να μεταναστεύσει κανείς με αυτόν τον τρόπο, η επένδυση θα πρέπει να δημιουργεί τουλάχιστον δέκα νέες θέσεις εργασίας. Δεν αρκεί δηλαδή η αγορά ενός σπιτιού ή η αγορά μιας ήδη υφιστάμενης επιχείρησης. Οι δέκα νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργούνται είτε άμεσα (δηλαδή με απευθείας πρόσληψη από τον επενδυτή) είτε έμμεσα. Επίσης ο επενδυτής θα πρέπει να αποδείξει την νόμιμη προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την επένδυση. Η διαδικασία μετανάστευσης μέσω επένδυσης είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ένας μεταναστευτικός δικηγόρος χρεώνει συχνά δεκάδες χιλιάδες δολάρια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Για όσους δεν έχουν μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα για επένδυση στις ΗΠΑ, υπάρχουν και τα λεγόμενα Regional Centers – που είναι κάποια πακέτα επενδύσεων που έχουν ετοιμαστεί από ιδιωτικές εταιρίες με σκοπό να προσελκύσουν επενδυτές που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πάνω από 200 εγκεκριμένα Regional Centers και η αξιοπιστία τους ποικιλει. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πάρει κανείς πίσω τα χρήματα της επένδυσης του – υπάρχουν δε και περιπτώσεις ατόμων που κάνουν χρήση Regional Center, αλλά για διάφορους λόγους η διαδικασία της μετανάστευσης δεν έχει θετική κατάληξη.

Εκτός της μεταναστευτικής βίζας EB-5, έλληνες με επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να κάνουν χρήση της μη-μεταναστευτικής βίζας E-1 που απευθύνεται σε όσους δραστηριοποιούνται στο εμπόριο μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Περισσότερα για την Ε-1 βίζα θα βρείτε εδώ.

Πράσινη κάρτα και πολιτογράφηση στις ΗΠΑ

Μια από τις βασικές έννοιες στο αμερικανικό μεταναστευτικό δίκαιο είναι η έννοια του μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ, γνωστού και ως κατόχου “πράσινης κάρτας” ή και ως νόμιμου μετανάστη. Ο μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ έχει το δικαίωμα της μόνιμης και επ’αόριστο διαμονής και εργασίας στις ΗΠΑ. Η ιδιότητα του μονίμου κατοίκου δεν είναι μόνιμη – απώλεια της ιδιότητάς του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ μπορεί να επέλθει μετά από καταδίκη για ορισμένα ποινικά αδικήματα ή μετά από μόνιμη εγκατάσταση σε τρίτη χώρα ή μακρά απουσία από τις ΗΠΑ. (Δες εδώ σχετικά με απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ). Πράσινη κάρτα μπορεί να αποκτήσει κάποιος μέσω συγγένειας με πολίτη ΗΠΑ, μέσω προσφοράς εργασίας, μέσω επένδυσης, μέσω ασύλου ή κάνοντας χρήση της ετήσιας κλήρωσης με το πρόγραμμα ποικιλίας.

Ένα από τα βασικά δικαιώματα του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ/κατόχου πράσινης κάρτας είναι το δικαίωμα να πολιτογραφηθεί αμερικανός πολίτης μετά από ορισμένα χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ με πράσινη κάρτα. Συγκεκριμένα, ένας αλλοδαπός μπορεί να καταθέσει αίτηση πολιτογράφησης στις ΗΠΑ μετά από διαμονή πέντε ετών με πράσινη κάρτα, και υπό ορισμένες ακόμα προυποθέσεις. Στην περίπτωση που ο αλλοδαπός είναι παντρεμένος για τρία ή περισσότερα χρόνια με πολίτη ΗΠΑ, η αίτηση πολιτογράφησης μπορεί να γίνει μετά μόλις τρία χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ με πράσινη κάρτα.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της πολιτογράφησης, δηλαδή της αμερικανικής υπηκοότητας, σε σχέση με την πράσινη κάρτα είναι ότι οι αμερικανοί πολίτες γενικά δεν μπορούν να απελαθούν από τις ΗΠΑ, ακόμα και αν διαπράξουν αδικήματα. Επίσης, οι αμερικανοί πολίτες μπορούν να μείνουν εκτός ΗΠΑ επ’αόριστο, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν την ιδιότητα του αμερικανού πολίτη.

Ορισμένες χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία δεν επιτρέπουν την διπλή υπηκοότητα, και έτσι τυχόν κτήση της αμερικανικής ιθαγένειας συνεπάγεται και αυτόματη απώλεια της προηγούμενης ιθαγένειας. Η Ελλάδα, η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν θέτουν τέτοιους περιορισμούς – έτσι ένας έλληνας μπορεί να πολιτογραφηθεί αμερικανός πολίτης και να διατηρήσει παράλληλα και την ελληνική υπηκοότητα.

Αλλαγή status από το visa waiver ή άλλη βίζα σε πράσινη κάρτα

Σε προηγούμενο άρθρο, περιγράψαμε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ μέσω γάμου με πολίτη ΗΠΑ. Όπως είναι εμφανές από το προηγούμενο άρθρο, μια από τις βασικές αρχές της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ είναι ότι πρέπει κανείς να έχει εφοδιαστεί με την κατάλληλη βίζα πριν έρθει στις ΗΠΑ. Δηλαδή, αν θες να εργαστείς στις ΗΠΑ, θα πρέπει να έχεις πρώτα εφοδιαστεί με βίζα εργασίας, δεν μπορείς να έρθεις με τουριστική βίζα όταν έχεις άλλες προθέσεις. Ομοίως αν θέλεις να παντρευτείς στις ΗΠΑ και μετά να μείνεις – θα πρέπει να έχεις βίζα αρραβωνιαστικού (K-1).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται αλλαγή status ώστε να μην χρειαστεί ο αλλοδαπός να φύγει από τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής με φοιτητική βίζα που μένει στις ΗΠΑ για μεγάλο διάστημα, μπορεί να αλλάξει status σε βίζα εργασίας ή σε πράσινη κάρτα μέσω γάμου χωρίς να φύγει από τις ΗΠΑ. Η βασική αρχή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η επιθυμία για αλλαγή status προέκυψε αφού ο αλλοδαπός ήρθε στις ΗΠΑ. Αν δηλαδή έρχομαι στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα και έχω ήδη σχεδιάσει να παντρευτώ και να αλλάξω status, τότε διαπράττω απάτη και μπορεί να μου αρνηθούν την είσοδο στα σύνορα (που συνεπάγεται γενική απαγόρευση εισόδου στο μέλλον). Αν όμως, αφού έρθω στις ΗΠΑ σαν φοιτητής, μήνες αργότερα αλλάξουν τα δεδομένα και αποφασίσω να παντρευτώ και να αλλάξω status – αυτό είναι εύλογο και δεν αποτελεί απάτη.

Σύμφωνα με αυτό το συλλογισμό δηλαδή, όποιος έρχεται στις ΗΠΑ σαν τουρίστας και έχει από πριν σχεδιάσει να παντρευτεί και να μείνει, διαπράττει απάτη. (Όποιος όμως έρχεται σαν τουρίστας και έχει από πριν σχεδιάσει να παντρευτεί αλλά σκοπεύει να φύγει στην ώρα του, είναι εντάξει.)

Διαβάζοντας τα παραπάνω, φαντάζομαι θα δημιουργείται στον αναγνώστη η εύλογη απορία – που θα ξέρουν οι μεταναστευτικές υπηρεσίες τι προθέσεις είχα όταν ερχόμουν και αν αποφάσισα να παντρευτώ και να μείνω αφού ήρθα ή πριν έρθω. Στην πραγματικότητά, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όποιος κατάφερε και ήρθε στις ΗΠΑ με βίζα και μετά παντρεύτηκε, σχεδόν πάντοτε μπόρεσε επιτυχώς να αλλάξει status σε πράσινη κάρτα χωρίς να χρειαστεί να φύγει από τη χώρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει όποιος έρθει στις ΗΠΑ χωρίς βίζα, με χρήση του προγράμματος visa-waiver. Η αλλαγή status από το visa waiver είναι προβληματική και σε ορισμένες περιπτώσεις ριψοκίνδυνη υπόθεση και γι αυτό συνιστάται να αποφεύγεται. Το πρόβλημα είναι ότι όποιος έρχεται στις ΗΠΑ με το visa waiver παραιτείται του δικαιώματος να παρουσιαστεί ενώπιον μεταναστευτικού δικαστή στις ΗΠΑ, και αποδέχεται την άμεση απέλασή του στην περίπτωση που υπερβεί τον επιτρεπόμενο χρόνο παραμονής – τις 90 ημέρες δηλαδή.  Έτσι μπορεί να συμβεί το εξής παράδοξο – ο υποψήφιος μετανάστης έρχεται στις ΗΠΑ με το visa waiver, παντρεύεται, κάνει αίτηση για αλλαγή status σε πράσινη κάρτα μέσω γάμου, οι 90 ημέρες περνούν και για κάποιο λόγο ο υποψήφιος μετανάστης πέφτει στην αντίληψη των κρατικών υπηρεσιών. (Για παράδειγμα, επειδή τον σταματάει ένας αστυνομικός στο δρόμο ή ακόμα και όταν εμφανίζεται για συνέντευξη με τις μεταναστευτικές υπηρεσίες.) Όταν υποπέσει στην αντίληψη των κρατικών υπηρεσιών άτομο που ήρθε με το visa waiver και για το οποίο ο επιτρεπόμενος χρόνος παραμονής έχει παρέλθει, οι κρατικές υπηρεσίες έχουν την διακριτική ευχέρεια, εφόσον το επιθυμούν, να προχωρήσουν στην άμεση απέλαση του ατόμου από τις ΗΠΑ, ακόμα και αν εκκρεμεί αίτηση για αλλαγή status, χωρίς καν να επιτρέψουν στον αλλοδαπό το δικαίωμα ακρόασης. Η απέλαση αυτή συνεπάγεται και γενική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για αρκετά χρόνια στο μέλλον. Γι αυτό το λόγο, πριν αποφασίσετε να αλλάξετε status από το visa waiver, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν έμπειρο μεταναστευτικό δικηγόρο και να ενημερωθείτε για τους κινδύνους που υπάρχουν σχετικά.

Απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ (πράσινη κάρτα)

Ένα από τα ζητήματα που συχνά τίθεται σε συζήτηση είναι το για πόσο διάστημα μπορεί κάποιος που έχει πράσινη κάρτα ΗΠΑ να μείνει εκτός ΗΠΑ χωρίς να απολέσει την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα γενικά εξαρτάται από τις συγκεκριμένες περιστάσεις και το λόγο για τον οποίο ο μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ μένει για μεγάλο διάστημα εκτός ΗΠΑ. Έτσι, μια συζήτηση με ένα μεταναστευτικό δικηγόρο είναι συχνά αναγκαία σε περιπτώσεις ατόμων με πράσινη κάρτα που έχουν μείνει εκτός ΗΠΑ για μεγάλα διαστήματα. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:
Ένας μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ (αλλοδαπός με πράσινη κάρτα ΗΠΑ) οφείλει να διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ για να μην απολέσει την ιδιότητα του (πράσινη κάρτα). Ταξίδια προσωρινού χαρακτήρα εκτός ΗΠΑ επιτρέπονται, αλλά αυτά τα ταξίδια θα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό με συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική διάρκεια. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση όποιος έχει πράσινη κάρτα να μην μένει εκτός ΗΠΑ για διαστήματα μεγαλύτερα των έξι μηνών.
Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι αρκεί ένα σύντομο ταξίδι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο ή κάθε έξι μήνες για να διατηρήσει κάποιος την πράσινη κάρτα. Αυτή η αντίληψη είναι τελείως εσφαλμένη και επικίνδυνη – η πράσινη κάρτα δεν είναι τουριστική βίζα.
Ταξίδια εκτός ΗΠΑ με μεγάλη διάρκεια δεν οδηγούν σε απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ (πράσινη κάρτα), όταν η επιστροφή στις ΗΠΑ είναι δύσκολη ή αδύνατη για λόγους ανωτέρας βίας.
Απουσία από τις ΗΠΑ για διάστημα ετών γενικά συνεπάγεται απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ, εφόσον δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για την απουσία.
Διάφοροι παράγοντες όπως το αν ο κάτοχος της πράσινης κάρτας κάνει κάθε χρόνο φορολογική δήλωση στις ΗΠΑ, αν διατηρεί σπίτι ή συγγενείς πρώτου βαθμού στις ΗΠΑ, αν διατηρεί δίπλωμα οδήγησης στις ΗΠΑ κ.α. συνεκτιμούνται για να εξακριβωθεί αν ο κάτοχος της πράσινης κάρτας διατηρεί την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου ΗΠΑ ή όχι.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε τις αποφάσεις του Board of Immigration Appeals σχετικά με αυτό το θέμα, συγκεκριμένα το Matter of Kane 15 I&N Dec 258 (1975) και Matter of Huang, 19 I&N Dec. 750 (BIA 1988).

Ετήσια κλήρωση για πράσινη κάρτα

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς τρόπους για να μεταναστεύσει νόμιμα κάποιος στις ΗΠΑ είναι με την ετήσια κλήρωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το state department, γνωστή και ως “Πρόγραμμα Ποικιλίας”.

Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ετήσια κλήρωση είναι:

– Γέννηση σε χώρα που να μην έχει στείλει μεγάλο αριθμό μεταναστών στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ακριβής λίστα των χωρών αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά κατά κανόνα όσοι έχουν γεννηθεί στην ελλάδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση. Ακόμα και όσοι έχουν γεννηθεί σε χώρες που έχουν στείλει μεγάλο αριθμό μεταναστών όπως το Μεξικό ή η Κίνα, μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα υπάρχει σύζυγος ή γονείς που έχουν γεννηθεί σε χώρα με δικαίωμα συμμετοχής όπως η ελλάδα.
– Απολυτήριο λυκείου ή ισότιμης σχολής που καθορίζεται από την επιτυχή συμπλήρωση 12 χρόνων σπουδών ή διετή επαγγελματική προϋπηρεσία εντός των 5 τελευταίων ετών σε επάγγελμα που απαιτεί τουλάχιστον διετή εκπαίδευση ή εξάσκηση.

Η δήλωση συμμετοχής στην κλήρωση γίνεται κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο μέσα από το site του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, https://www.dvlottery.state.gov. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να κοιτάξει το site του state department τους τελευταίους μήνες κάθε έτους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν πολλά άλλα site από διάφορους μεσάζοντες που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους επίδοξους μετανάστες αποσπώντας τους χρήματα για δήθεν συμμετοχή στην ετήσια κλήρωση. Το μόνο επίσημο site της κλήρωσης είναι το https://www.dvlottery.state.gov – μεσάζοντες ή άλλοι που προσφέρουν βοήθεια για την υποβολή αιτήσεως του προγράμματος κλήρωσης, ενεργούν χωρίς την έγκριση του state department. Το FTC και το state department έχει απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο εξαπάτησης από τέτοιους μεσάζοντες στο http://www.ftc.gov/bcp/edu/pubs/consumer/alerts/alt003.shtm και http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1749.html.

Οι πιθανότητες επιτυχίας στην ετήσια κλήρωση είναι διαφορετική ανά γεωγραφική περιοχή. Για άτομα που γεννήθηκαν στην Ευρώπη, η πιθανότητα επιλογής είναι περίπου μια στις εξήντα. Οι πιθανότητες επιτυχίας για όλους όσους γεννήθηκαν στην Ευρώπη είναι οι ίδιες – αλλά επειδή καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει πάνω από 7% όλων των μεταναστευτικών βιζών, ορισμένες χώρες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, έχουν λίγο μικρότερες πιθανότητες επιλογής.

Συνήθως περίπου 100 έλληνες κερδίζουν πράσινη κάρτα μέσω της κλήρωσης κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός σχετικά με τον αριθμό των νικητών από άλλες χώρες, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων από την ελλάδα είναι χαμηλός, με περίπου 2,500 συμμετοχές από την ελλάδα κάθε χρόνο (Δες http://travel.state.gov/content/dam/visas/DV_Applicant_Entrants_by_Country_2007-2013.pdf)

Όπως αναφέραμε, η δήλωση συμμετοχής γίνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, τα δε αποτελέσματά της κλήρωσης ανακοινώνονται τον Μάιο-Ιούνιο του επόμενου έτους. Οι νικητές θα μπορούν να μεταναστεύσουν το διάστημα μεταξύ 1 Οκτωβρίου και 30 Σεπτεμβρίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Κάθε χρόνο μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κλήρωσης μόνο 50,000 άτομα, ενώ επιλέγονται αρκετά περισσότεροι από 50,000 (και κάθε νικητής μπορεί να μεταναστεύσει μαζί με τον/την σύζυγό του και τα άγαμα τέκνα κάτω των 21). Έτσι, ορισμένοι επιλαχόντες πιθανόν να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία της μετανάστευσης. Τέλος, δεν αρκεί να κερδίσει κανείς την κλήρωση για να μεταναστεύσει στην αμερική – υπάρχουν και πολλές ακόμα προϋποθέσεις για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ (π.χ. να μην έχει καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, να αποδείξει ότι δεν θα είναι βάρος στην αμερικανική κυβέρνηση κ.α.).