Μην ακούτε μόνο αυτά που θέλετε να ακούσετε!

Ένα από τα πλέον ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι να ακούμε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε, και να κλείνουμε τα αυτιά μας σε ότι μας είναι δυσάρεστο. Ο Σαββόπουλος έγραψε σχετικά στο τραγούδι Άγγελος Εξάγγελος, ο Paul Simon επίσης περιέγραψε το ίδιο φαινόμενο στο τραγούδι The Boxer (“Still a man hears what he wants to hear… and disregards the rest”).

Σε σχέση με την αμερικανική μεταναστευτική νομοθεσία, είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις οι διαδικασίες ακούγονται ιδιαίτερα δύσκολες, και συχνά φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή για να πετύχουμε τους στόχους μας. Έτσι, συχνά, αναζητώντας λύσεις, ρωτάμε από δω και από κει, φίλους και γνωστούς, μέχρι να ακούσουμε αυτό που πάντα θέλαμε να ακούσουμε.

Ο τάδε έκανε ακριβώς αυτό που ο δικηγόρος είπε ότι δεν γίνεται, και δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα! Άρα το ίδιο μπορώ να κάνω και εγώ, και ο δικηγόρος λέει μπούρδες!

Μην πέσετε σε αυτήν την παγίδα. Αφενός μεν, μπορεί η περίπτωση του τάδε να ήταν διαφορετική. Αφετέρου δε, ο τάδε μπορεί να ήταν τυχερός – μπορεί οι υπηρεσίες να έκαναν λάθος στην περίπτωση του ή η κρατική αρχή να εφάρμοσε το νόμο λανθασμένα. Επειδή το κακό δεν συνέβη σε κάποιον άλλο, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και με τη δική σας περίπτωση.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βασίζεστε στο νόμο. Στην αμερική, όποιος βασίζεται στο νόμο, αργά ή γρήγορα θα βρει το δίκιο του, και μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Αντίθετα, όποιος βασίζεται στην τύχη του, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει οδυνηρές συνέπειες αν τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα περίμενε.

Leave a Reply