Αμερικανική υπηκοότητά για τέκνα αμερικανών πολιτών που γεννήθηκαν εκτός ΗΠΑ

Υπάρχουν ουσιαστικά τέσσερις τρόποι για να αποκτήσει ένα τέκνο αμερικανού πολίτη που γεννήθηκε εκτός ΗΠΑ την αμερικανική ιθαγένεια από τον πατέρα του ή τη μητέρα του. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ιδιαίτερη σημασία το έτος γέννησης του παιδιού, το αν γεννήθηκε κατά τη διάρκεια γάμου ή εκτός γάμου, το αν ο αμερικανός γονέας είχε την αμερικανική ιθαγένεια τη στιγμή της γέννησης, το πόσα χρόνια ο αμερικανός γονέας έζησε στις ΗΠΑ και σε ποια ηλικία, το αν ο αμερικανός γονέας σκοπεύει να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον με την οικογένεια του κ.α.

Συγκεκριμένα, για να αποκτήσει ένα τέκνο αμερικανού πολίτη την αμερικανική υπηκοότητα υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  • Αυτόματη κτήση αμερικανικής υπηκοότητας εκ γεννετής. Στην περίπτωση που το παιδί γεννήθηκε κατά τη διάρκεια γάμου μετά την 14 Νοεμβρίου του 1986 από έναν αμερικανό γονέα που έζησε στις ΗΠΑ για πέντε ή περισσότερα χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού (τουλάχιστον δυο εκ των οποίων αφού ο αμερικανός γονέας έκλησε τα 14), τότε το παιδί είναι αυτόματα αμερικανός πολίτης. Ακόμα και αν δεν γίνει καμία κίνηση δήλωσης του παιδιού στις αμερικανικές αρχές, το παιδί θα είναι αμερικανός πολίτης και θα μπορεί να αποκτήσει αμερικανικό διαβατήριο οποτεδήποτε στο μέλλον. Οι ακριβείς προϋποθέσεις διαφέρουν για όσους γεννήθηκαν πριν την 14 Νοεμβρίου του 1986, για όσους γεννήθηκαν εκτός γάμου ή για όσους γεννήθηκαν από δυο αμερικανούς γονείς.
  • Κτήση αμερικανικής υπηκοότητας με βάση το άρθρο 322 του Immigration and Nationality Act. Εφόσον ο αμερικανός γονέας ή κάποιος αμερικανός παππούς ή γιαγιά του παιδιού έζησε στις ΗΠΑ για πέντε ή περισσότερα χρόνια στο παρελθόν, τουλάχιστον δυο εκ των οποίων αφού ο αμερικανός γονέας/παππούς/γιαγιά έκλεισε τα 14, το παιδί μπορεί να κάνει αίτηση για αμερικανική υπηκοότητα με βάση το άρθρο 322 του INA, αρκεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το παιδί κλείσει τα 18. Απαιτείται ένα σύντομο ταξίδι στις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι αναγκαίο το παιδί ή οι γονείς να έχουν πρόθεση να μεταναστεύσουν μόνιμα στις ΗΠΑ.
  • Κτήση αμερικανικής υπηκοότητας με βάση το άρθρο 320 του Immigration and Nationality Act. Εφόσον το παιδί μεταναστεύσει με τον αμερικανό γονέα που έχει την φυσική και νομική κηδεμονία του στις ΗΠΑ πριν κλείσει τα 18, το παιδί μπορεί να γίνει αμέσως αμερικανός πολίτης με το που φτάσει στις ΗΠΑ με μεταναστευτική βίζα. Σημείωση ότι θα πρέπει ο αμερικανός γονέας να έχει πρόθεση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ – δεν αρκεί να σκοπεύει να μείνει σε ένα ξενοδοχείο για μια βδομάδα αν θέλει το παιδί να γίνει αμερικανός πολίτης.
  • Κτήση αμερικανικής υπηκοότητας με την παραδοσιακή διαδικασία της πολιτογράφησης. Αν το παιδί έχει ήδη κλείσει τα 18 χωρίς να έχει ακόμα αποκτήσει αμερικανική υπηκοότητα, τότε θα πρέπει να περάσει από την διαδικασία της πράσινης κάρτας. Ο αμερικανός γονέας δηλαδή θα πρέπει να προσκαλέσει το παιδί για μετανάστευση στις ΗΠΑ – διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια στην περίπτωση που το παιδί έχει ήδη κλείσει τα 21 ή είναι παντρεμένο. Αφού το παιδί μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, θα πρέπει να ζήσει στις ΗΠΑ για πέντε χρόνια και μετά να κάνει αίτηση πολιτογράφησης σαν αμερικανός πολίτης.

69 thoughts on “Αμερικανική υπηκοότητά για τέκνα αμερικανών πολιτών που γεννήθηκαν εκτός ΗΠΑ

  1. FL

    Καλησπέρα,

    Θα ήθελα να ρωτήσω εάν τα τέκνα μου (7 ετών) δικαιούνται να λάβουν την Αμερικάνικη υπηκοότητα.

    Ο ίδιος γεννήθηκα στην Αθήνα το 1976, αλλά είχα αποκτήσει την υπηκοότητα από τον πατέρα μου, ο οποίος διέμεινε στις Η.Π.Α. από περίπου το 1960 έως το 1974 και επομένως είχε λάβει την Αμερικάνικη υπηκοότητα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ταξίδεψα στις Η.Π.Α. (για λόγους αναψυχής), οπότε τότε είχε εκδοθεί και το αμερικάνικο διαβατήριό μου, το οποίο και δυστυχώς έχω πλέον απωλέσει.

    Ευχαριστώ θερμά και αναμένω την όποια ανταπόκρισή σας, ελπίζω θετική.

    1. admin Post author

      Το πιο πιθανό είναι ότι με τα δεδομένα που γράφετε, τα παιδιά μπορούν να πολιτογραφηθούν αμερικανοί πολίτες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το γραφείο μας.

      1. FL

        Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας, θα προσπαθήσω να επιληφθώ του θέματος το συντομότερο δυνατό.

  2. efthimios

    Γεια σας,
    Ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής
    1. Είμαι αμερικανός υπήκοος, όμως δεν εχω ζήσει μετά τα 14 μου στις ΗΠΑ, εχω την υπηκοοτητα εκ γενετής.
    2. Ο πατέρας μου ηταν αμερικανός, με πολιτογραφήθηκε, είχε διαβατήριο, έζησε απο το 1966 ως το 1977 στις ΗΠΑ.
    3. Έχουμε χάσει certificate of citizenship, certificate of naturalization. Έχουμε μόνο τα διαβατήρια του και την κάρτα social security.
    4. Μπορούν τα παιδιά μου, 12 και 7 ετών, που γεννήθηκαν ελλαδα να πάρουν υπηκοοτητα απο τον παππού τους; Ειναι πρόβλημα η απώλεια των δυο εγγράφων;
    Ευχαριστω πολυ!!

    1. admin Post author

      Τα παιδία μπορούν να γίνουν αμερικανοί πολίτες με το άρθρο 322 ή το άρθρο 320 του Immigration and Nationality Act. Τα έγγραφα που δεν έχετε στα χέρια σας μπορούν να βρεθούν εύκολα κατόπιν αναζήτησης.

      1. dimi179

        Γεια σας.Ηθελα την βοήθειά σας.Ειμαι Αμερικανός πολίτης και έχω ένα γιο 11 χρονων και θέλω να του βγάλω διαβατήριο αμερικανικο.Πως μπορώ να αποδείξω ότι ήμουν στην Αμερική μετα τα 14 εκεί??Τα παλιά διαβατηρια μετράνε που έχουν τις σφραγίδες ολες??Η αλλιώς απο τον μπαμπά μου πως γίνεται?Τι χαρτιά χρειάζονται?σας ευχαριστώ πολύ

  3. vdescos

    Καλημέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Γεννήθηκα στις ΗΠΑ το 1962, από πατέρα με αμερικανική υπηκοότητα και μητέρα ελληνίδα. Ο πατέρας μου ήταν στην Αμερική από το 1912 έως το 1965, και το 1945 πήρε την Αμερικανική υπηκοότητα. Εγώ έχω αμερικανική υπηκοότητα από τη γέννησή μου. Βρίσκομαι στην Ελλάδα από το 1965 και έκτοτε δεν έχω πάει στις ΗΠΑ. Έχω δύο παιδιά -εντός γάμου- που γεννήθηκαν το 1995 και 1996, στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει καμμία διαδικασία για την αμερικανική τους υπηκοότητα. Θα ήθελα να μου πείτε αν και πώς μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  4. earlestes

    Καλησπέρα σας και πάλι… θα δείτε την τελευταία μου ανάρτηση εδώ πέρα για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται το ερώτημά μου… έμαθα πρόσφατα ότι έχω πολιτογραφηθεί Έλληνας και ότι έχω στρατολογηθεί (… :@) θέλω έκπτωση απ την “ελληνική” υπηκοότητα και να έχω και στα χαρτιά και σε όλα την αμερικανική υπηκοότητα τι πρέπει να κάνω;

    1. admin Post author

      Καλησπέρα, αυτό το ζήτημα είναι ζήτημα της ελληνικής μεταναστευτικής νομοθεσίας. Θα πρέπει να το συζητήσετε με κάποιο δικηγόρο ελλάδας.

  5. earlestes

    Καλησπέρα σας. Είμαι 15 χρονών και γεννήθηκα στις ΗΠΑ, έφυγα όμως τον Σεπτέμβριο του 2000 για Γερμανία και το 2005 μέχρι τώρα μένω Ελλάδα. Ο πατέρας μου έχει ζήσει εκεί πάνω από 5 χρόνια, παντρεύτηκε εκεί (το 1999 μια Ελληνίδα) και όταν παντρεύτηκε γεννήθηκα. Απ ότι κατάλαβα έχω αμερικανική υπηκοότητα εκ γενετής. Αλλά το ερώτημα είναι το εξής: επειδή έχω στα σχέδια μου να σπουδάσω και να κάνω την ζωή μου στις ΗΠΑ άμα βγάλω αμερικανικό διαβατήριο στα 18 (διότι απ’ ότι έχω μάθει το αμερικανικό διαβατήριο ανηλίκου κάτω των 18 ισχύει 5 χρόνια ενώ του ενηλίκου άνω των 18 ισχύει για 10 χρόνια) θα πρέπει να βγάλω αμερικανική βίζα ή όχι; Ευχαριστώ.

    1. admin Post author

      Δεν επιτρέπεται η έκδοση βίζας σε αμερικανούς πολίτες. Δεν ισχύει ότι τα αμερικανικά διαβατήρια όλων των ατόμων κάτω των 18 είναι για πέντε έτη, εξαρτάται από την ηλικία.

  6. Stella Bathrellou

    Καλημέρα σας,

    Ο παππούς μου (από την πλευρά της μητέρας μου) ήταν Αμερικάνος υπήκοος ο οποίος έμεινε στην Αμερική από το 1905 έως το 1939. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν εγώ μπορώ να αποκτήσω την Αμερικάνικη υπηκοότητα.

    Σας ευχαριστώ

    1. admin Post author

      Τα δεδομένα που γράφετε δεν επαρκούν για να βγάλει κανείς συμπέρασμα, θα πρέπει να κανονίσετε ένα ραντεβού με μεταναστευτικό δικηγόρο της αμερικής να ερευνήσει τα δεδομένα και τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την περίοδο.

  7. spanchrys

    Καλησπέρα.

    Θα ήθελα τη βοήθειά σας στο παρακάτω: εάν ο γονιός έχει αμερικανική υπηκοότητα και έχει ζήσει στις ΗΠΑ έως τα τέσσερά του, ο μόνος τρόπος να περάσει στα ανήλικα τέκνα του (ηλικίας από 6-10 ετών) την υπηκοότητα είναι η τελευταία περίπτωση μετανάστευσης και πρόσκλησης που αναφέρετε; Θεωρείται ότι κάνοντας αίτηση και με μια σειρά νομικών διαδικασιών δεν θα λυθεί το θέμα;

    Ευχαριστώ πολύ

    1. admin Post author

      Ανάλογα με τα δεδομένα, τα τέκνα μπορούν να γίνουν αμερικανοί πολίτες με το άρθρο 320, 322 ή 309 του Immigration and Nationlity Act. Το άρθρο περιγράφει επιγραμματικά τις προυποθέσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφείο μας για περισσότερες πληροφορίες.

  8. vs

    Καλησπέρα σας,

    Γεννήθηκα στις ΗΠΑ το 1975 και επέστρεψα στην Ελλάδα το 1977. Οι γονείς μου, Έλληνες, έμειναν για περισσότερο από 5 χρόνια στην Αμερική. Τα παιδιά μου είναι γεννημένα στην Ελλάδα τα έτη 2007 και 2009 μπορούν να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκόοτητα; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται;

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. admin Post author

      Σωστά, τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα υπο προυποθέσεις. Ανάλογα με ποιο άρθρο του νόμου θα χρησιμοποιήσετε, οι προυποθέσεις ποικίλουν. Μπορείτε να διαβάσετε το site μας ή να κανονίσετε ραντεβού με τον δικηγόρο σχετικά.

      1. dimi179

        Που μπορούμε να πάρουμε τηλ για πληροφορίες?μπορεί να αναλάβει δικηγόρος να βγάλει διαβατήριο στο γιο μου που είναι 11?

        1. admin Post author

          Μπορείτε να μας καλέσετε στο 211-8503500 καθημερινές μετά τις 12 για πληροφορίες.

  9. kanepapadon

    καλησπερα
    εχω γεννηθει και μεγαλωσει στην αμερικη οπου εφυγα 7 ετων και πηγα παλι για 1 χρονο στα 20 μου οπου και εργαζομουν,η μητερα μου ειναι αμερικανιδα και ο πατερας μου ελληνας οπου εχει πανω απο δεκαπεντε χρονια την υπηκοότητα και ηταν μονιμος κατοικος αμερικης.
    η γυναικα μου ειναι ελληνιδα και ειναι εγκυος και μενουμε μονιμα στην ελλαδα θελω να μαθω αν το παιδι μου μπορει να παρει την αμερικανικη υπηκοότητα.
    ευχαριστω πολυ.

    1. admin Post author

      Κατά πάσα πιθανότητα γίνεται, αφού γεννηθεί το παιδί και βαπτιστεί μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

  10. electra

    Καλησπέρα σας,

    συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας και την άμεση ανταπόκρισή σας!
    Η μητέρα μου γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1956 και οι δυο της γονείς (Έλληνες) έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Ζουν στην Ελλάδα από το 1970 και μέχρι σήμερα δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ για Αμερική. Εγώ και ο αδελφός μου (γεννηθέντες 1972 & 1977) έχουμε ελληνική υπηκοότητα (Έλληνας πατέρας). Υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε τώρα να αποκτήσουμε αμερικάνικη υπηκοότητα? Εναλλακτικά υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να αποκτήσουν τα παιδιά μας (ηλικίες 17, 12 & 10)?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκρισή σας

    1. admin Post author

      Τα στοιχεία που γράφετε δεν επαρκούν για να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα στα ερωτήματά σας. Θα πρέπει να κανονίσετε ένα ραντεβού με κάποιον μεταναστευτικό δικηγόρο για να εξετάσει τι μπορεί να γίνει στην περίπτωσή σας.

  11. nasty86

    Γεια σας!

    Ο πατέρας μου εχει γεννηθεί στην Αμερική και έχει Αμερικανικη υπηκοοτητα. Εχει ζησει στην Αμερική συνολικά 6 χρόνια απο τα οποία τα 5 τα έζησε εκει μετα τα 14 του χρόνια. Εγω εχω γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1986. Αρα ειμαι αυτομάτως Αμερικανίδα συμφωνα με την πρώτη περίπτωση? Δεν έχω κανει καποια ενεργεια μεχρι τωρα για να βγάλω αμερικανικο διαβατηριο κλπ…

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  12. mchatzi

    Καλησπέρα. Γεννήθηκα στην Ελλάδα από πατέρα ο οποίος είχε ζήσει στις Η.Π.Α. για περισσότερο από μία δεκαετία σε ηλικία 18 ως 30 ετών οπότε έλαβε και την αμερικανική υπηκοότητα. Στη συνέχεια επέστρεψε έχοντας στην ιδιοκτησία του κάποια ακίνητη περιουσία και παντρεύτηκε στην Ελλάδα τη μητέρα μου η οποία έχει την ελληνική υπηκοότητα. Γεννήθηκα εντός γάμου το 1982. Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή πρόσφατα. Υπάρχει πιθανότητα να μπορώ να διεκδικήσω την αμερικανική υπηκοότητα;

    1. admin Post author

      Πολύ πιθανόν να μπορείτε να διεκδικήσετε αμερικανική υπηκοότητα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν θέλετε να συζητήσουμε την υπόθεση σας σχετικά.

  13. roulamarina

    Καλημέρα! Έχω γεννηθεί στην Αμερική το 1979 και έχω ζήσει εκεί μέχρι τα 9 μου χρόνια, όπου και πήγα σχολείο μέχρι την τρίτη τάξη. Από τότε έχω πάει τρεις φορές, αλλα για λίγο, για διακοπές. Τώρα είμαι έγκυος και ενδιαφέρομαι να αποκτήσει το παιδί μου αμερικανική υπηκοότητα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; τώ
    Ευχαριστώ!

    1. admin Post author

      Μπορείτε να κανονίσετε ένα ραντεβού με τον κ. Ρόκα να εξετάσει τι επιλογές υπάρχουν, από το μενού επικοινωνία άνω δεξιά.

  14. iliaspap

    Καλησπέρα. Ο παππούς μου πήρε την Αμερικάνικη υπηκοότητα ως Αμερικανός βετεράνος και μένοντας χρόνια στην Αμερική δουλεύοντας εκεί και παίρνοντας σύνταξη από τον Αμερικάνικο Στρατό. Ο πατέρας μου έχει μείνει 1 χρόνο στην Αμερική και πήρε την πράσινη κάρτα το 1975. Το 1997 πήρε το Αμερικάνικο διαβατήριο και την πλήρη υπηκοότητα. Εγώ δικαιούμαι την αμερικάνικη υπηκοότητα; Αν ναι, τι χρειάζεται να κάνω;

    1. admin Post author

      Μπορείτε να κλήσετε ραντεβού με τον δικηγόρο με την επιλογή Επικοινωνία για να εξετάσει τι επιλογές υπάρχουν στην περίπτωσή σας.

  15. Vassia

    Καλησπέρα. Ο παππούς μου μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1919. Απέκτησε την Αμερικάνικη υπηκοότητα και επέστρεψε στην Ελλάδα οριστικά το 1962 οπου παντρεύτηκε τη γιαγιά μου (η οποία είχε Ελληνική υπηκοότητα) και απέκτησαν μια κόρη. (Τη μητέρα μου.) Η μητέρα μου έχει Ελληνική υπηκοότητα. Δε δικαιούται την Αμερικάνικη εφόσον γεννήθηκε από πατέρα Αμερικανό υπήκοο? Κατ’επέκταση τη δικαιούμε και εγώ? Ή θα έπρεπε η μητέρα μου κατά τη γέννησή μου να είχε ήδη την υπηκοότητα? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    1. admin Post author

      Καλημέρα,
      Θα πρέπει να κλήσετε ένα ραντεβού με το δικηγόρο για να μελετήσει τα δεδομένα της υπόθεσης σας και να εξετάσει τι επιλογές υπάρχουν.
      Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας από το μενού Επικοινωνία, πάνω δεξιά.

  16. mariapsa123

    Καλησπέρα. Ο παππούς μου γεννήθηκε και έζησε στην Αμερική ως τα 8 του χρόνια. Από όσο γνωρίζω ήταν Αμερικανός πολίτης και πήγε 1η δημοτικού στην Αμερική. Το πιστοποιητικό θανάτου του γράφει ”γεννηθείς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και υπηκοότητα Ελληνική”. Υπάρχει δυνατότητα να αποκτήσω εγώ ή η μητέρα μου (η κόρη του) Αμερικάνικη υπηκοότητα. Η μητέρα μου γεννήθηκε το 1950 και εγώ το 1978. Αν ναι, τι χαρτιά πρέπει να συγκεντρώσουμε πριν επισκεφτούμε το γραφείο σας;

    1. admin Post author

      Θα πρέπει να κανονίσετε ραντεβού με τον δικηγόρο να εξετάσει την νομοθεσία που ίσχυε το 1950 και να δει αν υπάρχει κάποια δυνατότητα σχετικά.

  17. sotiris kar

    Kαλησπέρα.
    Είμαι γεννημένος 14/3/1983. Η μητέρα μου είναι Αμερικανική υπήκοος, έχει γεννηθεί και έχει ζήσει εκεί μέχρι τα 14 της χρόνια.
    Υπάρχει περίπτωση να δικαιούμαι και εγώ Αμερικανικη υπηκοότητα;
    Ευχαριστώ πολύ

    1. admin Post author

      Υπάρχει περίπτωση, ανάλογα με τα δεδομένα. Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με ένα μεταναστευτικό δικηγόρο να εξετάσει όλα τα δεδομένα για να βγάλει το σχετικό συμπέρασμα.

  18. Savas

    Καλησπέρα ο πατέρας μου είναι 20 χρονια στην Αμερική και έχει αμερικανικη υπηκοότητα
    εγώ τον έχω επισκεφτεί με το πρόγραμμα ESTA πως μπορώ να αποκτήσω green card?
    πρέπει να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα η γίνετε να ξεκινήσουμε την διαδικασία I-130 και χωρίς
    να γυρίσω?

    1. admin Post author

      Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την αμερική, ίσως μάλιστα αυτός να είναι και ο μόνος τρόπος. Θα χρειαστεί μια ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων για αν εξεταστεί ποιες επιλογές υπάρχουν και ποια είναι η καλύτερη. Μπορείτε να κλήσετε τηλεφωνικό ραντεβού με το γραφείο μας χωρίς καμία υποχρέωση σας.

  19. andriana

    Ο πατερας μου πηγε στην Αμερικη το 1967 παντρευτηκε την πρωτη του γυναικα(αμερικανιδα πολιτης) και εκανε 4 παιδια,αργοτερα χωρισε και εκανε αλλα 2 παιδια με την μητερα μου το 1977 και το 1981 ηρθαν στην ελλαδα,και κανανε αλλα 7 παιδια στο συνολο ειμαστε 13, και οι δυο μου γονεις ειχαν social security number και ο πατερας μου ειχε και αμερικανικο διπλωμα και ανθρώπους στην δουλεψη του,αυτο σημαινει πως ηταν αμερικάνος η πως εμεις μπορούμε να πάρουμε αμερικάνικη υπικοτητα βαση αυτου?

    1. admin Post author

      Το αν ήταν αμερικανός πολίτης ο πατέρας σας θα πρέπει να το ερευνήσετε περισσότερο ή να προσλάβετε ένα δικηγόρο να ψάξει και να μάθει.

  20. Ntalia

    Καλημέρα, είμαι καινούρια στη συζήτηση. Πρόκειται να ταξιδέψω Ιταλία τον Απρίλιο με Ryanair για τουρισμό. Λοιπόν, τα έγγραφα που έχω στη διάθεσή μου είναι: ένα αμερικάνικο διαβατήριο και μια ελληνική ταυτότητα (από τις παλιές, χωρίς τους λατινικούς χαρακτήρες). Έκανα τη βλακεία(?), να κλείσω εισιτήριο με το αμερικάνικο διαβατήριό μου. Μου έχουν μπει, όμως, ψύλλοι στ’ αυτιά ότι θα χρειαστώ βίζα. Παρόλο που το αμερικάνικο διαβατήριο το έχω εκδόσει στην Ελλάδα–> μέλος Σένγκεν. Τι ισχύει…? Θα μπορέσω να ταξιδέψω ή θα πρέπει να βγάλω ελληνική ταυτότητα από τις καινούριες..? Υπόψην ότι το όνομά μου είναι Βασιλεία….Στο αμερ. διαβατήριο αναγράφεται ως Vasilia ενώ στην ελλ. ταυτότητα την καινούρια νομίζω θα μου το γράψουν Vasileia…Το εισιτήριο έχει κλειστεί, δεν έχει γίνει online check-in ακόμη προφανώς…Απρίλη ταξιδεύω. Τι ισχύει? Τι να κάνω…?Ρωτάω παντού και ο καθένας μου δίνει διαφορετική απάντηση, ακόμη και σε προξενεία! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!Δε μένω Αθήνα, σημειωτέον…:P

    1. admin Post author

      Αμερικανοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ μόνο με αμερικανικό διαβατήριο και δεν δικαιούνται αμερικανική βίζα σε ξένο διαβατήριο, ακόμα και αν αυτό επιθυμούν. Το πιο απλό είναι το εισιτήριο να έχει τα στοιχεία από το αμερικανικό διαβατήριο, αλλά να δείξετε ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο τη στιγμή εισόδου/εξόδου στη ζώνη Σένγκεν. Εφόσον το ταξίδι είναι όλο εντός της ζώνης Σένγκεν, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αμερικανικό διαβατήριο, και ελληνική ταυτότητα (ή ληγμένο ελληνικό διαβατήριο).

  21. annita

    Για να γίνει χρήση του INA 320 από την Αμερικανίδα μητέρα απαιτείται η παρουσία των παιδιών και του Ελληνα πατέρα στην Αμερικανική πρεσβεία προκειμένου να εκδοθούν οι μεταναστευτικές βίζες? Τι δικαιολογητικά χρειάζονται?

    1. admin Post author

      Τα δικαιολογητικά ποικίλουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα δεδομένα της κάθε περίπτωσης. Προσοχή χρειάζεται ότι το ΙΝΑ 320 είναι μόνο για όσους πηγαίνουν στις ΗΠΑ για μόνιμη εγκατάσταση. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να μιλήσετε με έναν μεταναστευτικό δικηγόρο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας κάνοντας κλικ στο tab Επικοινωνία.

  22. dimitris1911

    Καλησπέρα σας, εχω γεννηθεί το 1990 και ο προπάππους μου είχε ζήσει στην Αμερική ως το 1923 οπου και γυρισε Ελλάδα, και είχε υπηκοότητα. Ο παππούς μου (γιος του) δεν ειχε ασχοληθει με το ζητημα και απο οσο ξέρω δεν ειχε. Η αδερφή του όμως (γιαγια μου και θεια της μητερας μου) ειχε παρει και αυτή με καποιο τροπο… Δυστυχως εχουν πεθάνει και μου ειναι καπως δυσκολο να μαθω λεπτομέρειες.
    Εγω τωρα, μπορώ να παρω με κάποιο τροπο; και αν ναι, τι χρειαζεται;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. admin Post author

      Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα τώρα με τα δεδομένα που γράφετε. Αν θέλετε να συζητήσετε το θέμα πιο διεξοδικά πάντως, μπορείτε να κλήσετε ραντεβού με το γραφείο μας.

  23. EMMANUEL GEORGIOU

    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΑΜΕΡΚΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ , ΑΛΛΑ ΠΕΘΑΝΕ. ΗΤΑΝΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, 7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ. ΕΓΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1965 ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΑΜΕΣΩΣ. ΠΗΓΑ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑ, ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΗΓΑ ΠΟΤΕ. ΤΩΡΑ ΕΧΩ 2 ΠΑΙΔΙΑ 11 ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΥΚΡΑΝΙΑ . ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ? ΕΙΜΑΣΤΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ. Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΖΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΛΟΓΟ ΓΗΡΑΤΟΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    1. admin Post author

      Τα παιδιά πιθανότατα να μπορούν να πάρουν αμερικανική υπηκοότητα με το άρθρο 322 του ΙΝΑ, θα χρειαστεί όμως ένα σύντομο ταξίδι στις ΗΠΑ. Το γραφείο μας μπορεί να σας εκπροωπησει σε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας κάνοντας κλικ στο μενού επικοινωνία στο πάνω μέρος του site.

  24. vasiliki

    καλησπέρα

    θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση έχω γεννηθεί 25-02-1982 ο πατέρας μου έχει πάρει την αμερικάνικη υπηκοότητα πριν από μερικά χρόνια κ ζει στην Αμερική εγώ για να κάνω αίτηση για οικογενειακή συναινέσει από που πρέπει να την κάνω κ πως γίνεται.
    Σάς ευχαριστώ πολύ.

    1. admin Post author

      Μπορείς να κλήσεις ραντεβού με κάποιον μεταναστευτικό δικηγόρο για να μελετήσει τι επιλογές υπάρχουν και να ετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα.

  25. G.KILA

    Kαλησπέρα…
    Θα ήθελα αν ήταν εύκολο να μου απαντήσετε στην εξής ερώτηση:
    Έχω γεννηθεί στις 15 Απριλίου 1988 στην Ελλάδα απο πατέρα Έλληνα και μητέρα Ελληνίδα η οποία όμως έχει την αμερικάνικη υπηκοότητα και η οποία έχει ζήσει στην Αμερική απο το 1971 έως το 1981 (τo 1971 πήγε πρώτη φορά στην Αμερική και την Αμερικάνικη υπηκοότητα την απόκτησε το 1979,βέβαια στο διάστημα αυτό των 10 χρόνων εργαζόταν νόμιμα στην Αμερική καθώς είχε πράσινη κάρτα, επιπλέον ερχόταν συχνά Ελλάδα). Αυτή τη στιγμή είμαι 24 χρονών και θα ήθελα να μάθω αν μπορώ σε αυτη την ηλικία να πάρω την αμερικάνικη υπηκοότητα. Σύμφωνα με το άρθρο σας πιστεύω πως ανήκω στην 1η περίπτωση που αναφέρετε αφού έχω γεννηθεί μετα το Νοέμβριο του 1984 και η μητέρα μου ζούσε αρκετά χρόνια στην Αμερική (βέβαια όπως σας είπα και προηγουμένως ερχόταν τα καλοκαίρια συνήθως Ελλάδα και δεν ξέρω μήπως πρέπει να είχε μείνει 5 χρόνια συνεχόμενα, θα ήθελα όμως να αναφέρω πως εδώ και 2 χρόνια περίπου παίρνει και Αμερικάνικη σύνταξη)
    Ευχαριστώ…

    1. admin Post author

      Θα πρέπει να κλήσεις ραντεβού με κάποιον μεταναστευτικό δικηγόρο για να μελετήσει τι επιλογές υπάρχουν, είναι πολύ πιθανό να είσαι ήδη πολίτης ΗΠΑ.

  26. splitapsou

    Ο παππούς μου από την μεριά της μητέρας μου είχε Αμερικανική υπηκοότητα. Η μητέρα μου επίσης και μάλιστα έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και είχε διαμείνει για περίπου δέκα χρόνια. Πριν την γέννησή μου λόγω δικτατορίας αποφάσισε να αρνηθεί την Αμερικανική υπηκοότητα. Εγώ σήμερα έχω δικαίωμα να αποκτήσω Αμερικανική υπηκοότητα;

    1. admin Post author

      Θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες για να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα, όπως έτος γέννησης, αν γεννήθηκες κατά τη διάρκεια γάμου των γονέων, σε ποια ηλικία έζησε η μητέρα στις ΗΠΑ, τι εννοείς “αρνηθεί την υπηκοότητα” κ.λ.π.

      1. splitapsou

        Γεννήθηκα το 1977 εντός γάμου, η μητέρα μου έζησε στις ΗΠΑ από τα 18-19 έως τα 29-30 της (γεννήθηκε το 1934). Το 1974 ή το 1973 αναγκάστηκε λόγω του καθεστώτος (δικτατορία) στην Ελλάδα να αρνηθεί την Αμερικανική υπηκοότητα. Είχε και Ελληνική και Αμερικανική υπηκοότητα αλλά υπήρχε φόβος εκείνη την εποχή λόγω της έκρυθμης κατάστασης να την απελάσουν στην Αμερική πράγμα που δεν ήθελε μιας και μόλις είχε παντρευτεί τον πατέρα μου (Έλληνα υπήκοο) και είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στην Ελλάδα. Η δε “άρνηση” της Αμερικανικής υπηκοότητας έγινε πριν την γέννησή μου. Με ενδιαφέρει το αν μπορώ εγώ να πάρω Αμερικανική υπηκοότητα τώρα και αν δεν μπορώ εγώ μήπως μπορούνε τα ανήλικα παιδιά μου;

        1. splitapsou

          Όταν λέω άρνηση εννοώ πως παρέδωσε το διαβατήριο της στην πρεσβεία και αιτήθηκε να μην είναι πλέων Αμερικανός υπήκοος

          1. admin Post author

            Θα πρέπει να ερευνηθεί αν πράγματι η μητέρα υπέγραψε την ειδική δήλωση ενώπιον αμερικανού προξένου, αν η δήλωση έγινε οικειοθελώς ή όχι κ.λ.π. Δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη η διαδικασία, και πιθανόν να έχει μεγάλο κόστος αφού πιθανότατα να χρειαστεί δικηγόρος που να πάει στα αμερικανικά δικαστήρια επιχειρηματολογόντας ότι η δήλωση δεν έγινε οικειοθελώς και είναι άκυρη. Για να μεταβιβάστηκε η υπηκοότητα σε σένα όταν γεννήθηκες θα πρέπει η μητέρα σου να είχε ζήσει στις ΗΠΑ για τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν την γέννηση σου (τουλ πέντε μετά τα 14 της) και να μπορεί να το αποδείξει. Αν το τελευταίο δεν ισχύει, δεν έχει νόημα περαιτέρω έρευνα. Αν πάντως καταφέρεις να πάρεις αμερικανική υπηκοότητα, τα παιδιά θα μπορούν να πάρουν και αυτά με χρήση της παραγράφου 322 του ΙΝΑ, αρκεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν ενηλικιωθούν.

  27. evina haldeou

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ,ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΑΠΟ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ;
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Η ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ;
    ΕΧΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ…
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  28. elmix

    Γεννηθηκα στις ΗΠΑ το 1972 και επεστρεψα στην Ελλαδα το 1979. Απεκτησα προσφατα τα παιδακια μου και με ενδιαφερει να τα εφοδιασω με την αμερικανικη υπηκοοτητα. Ποια ειναι η διαδικασια;
    Το αρθρο 322 του ΙΝΑ προβλεπει ομως οτι 2 χρονια θα πρεπει να εχει ζησει ο αμερικανος γονεας στις ΗΠΑ μετα τα 14 του χρονια. Προφανως δεν ισχυει για εμας (ουτε και για τη φιλη παραπανω) , ετσι δεν ειναι;

    1. admin Post author

      Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ΙΝΑ 322 και αν υπάρχει παππούς ή γιαγιά των παιδιών με αμερικανική υπηκοότητα και που να έχει ζήσει στις ΗΠΑ πέντε χρόνια, τουλάχιστον δυο μετά τα δεκατέσσερα, ακόμα και αν ο παππούς ή η γιαγιά έχει αποβιώσει.

      1. elmix

        Οχι, οι γονεις μου δεν εχει κανεις τους την αμερικανικη υπηκοοτητα. Αρα δυσκολευουν τα πραγματα, ετσι;

        Βεβαια πριν 2 χρονια που ειχα κανει ερωτηση στην πρεσβεια, μου ειχαν πει κατι για ταξιδι στις ΗΠΑ, εστω και λιγων ημερων, ωστε να σφραγιστουν τα χαρτια των παιδιων εκει και να εκδοθει το διαβατηριο τους απο την αμερικανικη πρεσβεια στην Αθηνα.

        1. admin Post author

          Μπορούν να πάρουν υπηκοότητα με το ΙΝΑ 320 τότε, αλλά δεν αρκεί ένα ταξίδι λίγων ημερών. Η πρεσβεία στην Αθήνα ενθαρρύνει πολλούς να κάνουν ένα σύντομο ταξίδι στις ΗΠΑ για να αποκτήσουν τα παιδιά υπηκοότητα με το ΙΝΑ 320. Αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτό αποτελεί κατάχρηση, αφου το ΙΝΑ 320 απαιτεί μόνιμη διαμονή στις ΗΠΑ και όχι ταξίδι των λίγων ημερών. Περισσότερα για αυτο το θέμα στο http://usimmigration.gr/πρεσβεία-και-ina-320/.

  29. παναγιωτα μπακαλη

    Γεννήθηκα το 1971 στις ΗΠΑ ,επέστρεψα στην Ελλάδα το 1975.Οι γονείς μου εργάζονταν στην Αμερική για 6 χρόνια . Μπορούν τα παιδιά μου που είναι γεννημένα στην Ελλάδα (1997 και 2002) μέσα σε γάμο να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα??

    1. admin Post author

      Βεβαίως μπορούν με το άρθρο 322 του ΙΝΑ που είναι και ο καταλληλότερος τρόπος, αρκεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν τα παιδιά κλήσουν τα 18. Μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο με την διαδικασία σε προσωπικό μήνυμα.

      1. παναγιωτα μπακαλη

        Τι έγγραφα χρειάζονται και τι προνόμια αποκτούν τα παιδιά σε θέματα σπουδών και στρατού ?Το ένα παιδί είναι αγόρι .

        1. admin Post author

          Αποκτούν το δικαίωμα της μόνιμης διαμονής και εργασίας στις ΗΠΑ και καλύτερη πρόσβαση σε ορισμένες υποτροφίες στις ΗΠΑ. Δεν αποκτούν άλλα προνόμια. Σχετικά με έγγραφα, θα ήταν χρήσιμη μια συζήτηση με έναν μεταναστευτικό δικηγόρο σχετικά για να εξετάσει τα δεδομένα της συγκεκριμένης περίπτωσης.

  30. XARA LILH

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΓΙΑΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ;
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ;
    ΕΧΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ…
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    1. admin Post author

      Αν γράψεις ακριβώς τα δεδομένα, θα σου λύσουμε τις απορίες εδώ. Γενικά παιδιά που γεννήθηκαν εκτός ΗΠΑ και δεν έχουν γονέα πολίτη ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα απο γιαγιά ή παππού.

Leave a Reply