Αλλαγή status από το visa waiver ή άλλη βίζα σε πράσινη κάρτα

Σε προηγούμενο άρθρο, περιγράψαμε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ μέσω γάμου με πολίτη ΗΠΑ. Όπως είναι εμφανές από το προηγούμενο άρθρο, μια από τις βασικές αρχές της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ είναι ότι πρέπει κανείς να έχει εφοδιαστεί με την κατάλληλη βίζα πριν έρθει στις ΗΠΑ. Δηλαδή, αν θες να εργαστείς στις ΗΠΑ, θα πρέπει να έχεις πρώτα εφοδιαστεί με βίζα εργασίας, δεν μπορείς να έρθεις με τουριστική βίζα όταν έχεις άλλες προθέσεις. Ομοίως αν θέλεις να παντρευτείς στις ΗΠΑ και μετά να μείνεις – θα πρέπει να έχεις βίζα αρραβωνιαστικού (K-1).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται αλλαγή status ώστε να μην χρειαστεί ο αλλοδαπός να φύγει από τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής με φοιτητική βίζα που μένει στις ΗΠΑ για μεγάλο διάστημα, μπορεί να αλλάξει status σε βίζα εργασίας ή σε πράσινη κάρτα μέσω γάμου χωρίς να φύγει από τις ΗΠΑ. Η βασική αρχή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η επιθυμία για αλλαγή status προέκυψε αφού ο αλλοδαπός ήρθε στις ΗΠΑ. Αν δηλαδή έρχομαι στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα και έχω ήδη σχεδιάσει να παντρευτώ και να αλλάξω status, τότε διαπράττω απάτη και μπορεί να μου αρνηθούν την είσοδο στα σύνορα (που συνεπάγεται γενική απαγόρευση εισόδου στο μέλλον). Αν όμως, αφού έρθω στις ΗΠΑ σαν φοιτητής, μήνες αργότερα αλλάξουν τα δεδομένα και αποφασίσω να παντρευτώ και να αλλάξω status – αυτό είναι εύλογο και δεν αποτελεί απάτη.

Σύμφωνα με αυτό το συλλογισμό δηλαδή, όποιος έρχεται στις ΗΠΑ σαν τουρίστας και έχει από πριν σχεδιάσει να παντρευτεί και να μείνει, διαπράττει απάτη. (Όποιος όμως έρχεται σαν τουρίστας και έχει από πριν σχεδιάσει να παντρευτεί αλλά σκοπεύει να φύγει στην ώρα του, είναι εντάξει.)

Διαβάζοντας τα παραπάνω, φαντάζομαι θα δημιουργείται στον αναγνώστη η εύλογη απορία – που θα ξέρουν οι μεταναστευτικές υπηρεσίες τι προθέσεις είχα όταν ερχόμουν και αν αποφάσισα να παντρευτώ και να μείνω αφού ήρθα ή πριν έρθω. Στην πραγματικότητά, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όποιος κατάφερε και ήρθε στις ΗΠΑ με βίζα και μετά παντρεύτηκε, σχεδόν πάντοτε μπόρεσε επιτυχώς να αλλάξει status σε πράσινη κάρτα χωρίς να χρειαστεί να φύγει από τη χώρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει όποιος έρθει στις ΗΠΑ χωρίς βίζα, με χρήση του προγράμματος visa-waiver. Η αλλαγή status από το visa waiver είναι προβληματική και σε ορισμένες περιπτώσεις ριψοκίνδυνη υπόθεση και γι αυτό συνιστάται να αποφεύγεται. Το πρόβλημα είναι ότι όποιος έρχεται στις ΗΠΑ με το visa waiver παραιτείται του δικαιώματος να παρουσιαστεί ενώπιον μεταναστευτικού δικαστή στις ΗΠΑ, και αποδέχεται την άμεση απέλασή του στην περίπτωση που υπερβεί τον επιτρεπόμενο χρόνο παραμονής – τις 90 ημέρες δηλαδή.  Έτσι μπορεί να συμβεί το εξής παράδοξο – ο υποψήφιος μετανάστης έρχεται στις ΗΠΑ με το visa waiver, παντρεύεται, κάνει αίτηση για αλλαγή status σε πράσινη κάρτα μέσω γάμου, οι 90 ημέρες περνούν και για κάποιο λόγο ο υποψήφιος μετανάστης πέφτει στην αντίληψη των κρατικών υπηρεσιών. (Για παράδειγμα, επειδή τον σταματάει ένας αστυνομικός στο δρόμο ή ακόμα και όταν εμφανίζεται για συνέντευξη με τις μεταναστευτικές υπηρεσίες.) Όταν υποπέσει στην αντίληψη των κρατικών υπηρεσιών άτομο που ήρθε με το visa waiver και για το οποίο ο επιτρεπόμενος χρόνος παραμονής έχει παρέλθει, οι κρατικές υπηρεσίες έχουν την διακριτική ευχέρεια, εφόσον το επιθυμούν, να προχωρήσουν στην άμεση απέλαση του ατόμου από τις ΗΠΑ, ακόμα και αν εκκρεμεί αίτηση για αλλαγή status, χωρίς καν να επιτρέψουν στον αλλοδαπό το δικαίωμα ακρόασης. Η απέλαση αυτή συνεπάγεται και γενική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για αρκετά χρόνια στο μέλλον. Γι αυτό το λόγο, πριν αποφασίσετε να αλλάξετε status από το visa waiver, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν έμπειρο μεταναστευτικό δικηγόρο και να ενημερωθείτε για τους κινδύνους που υπάρχουν σχετικά.

21 thoughts on “Αλλαγή status από το visa waiver ή άλλη βίζα σε πράσινη κάρτα

  1. julia

    Καλημέρα σας θα ηθελα να κάνω μια ερώτηση αν εγώ ζω κάποιους μήνες στην Αμερική και εχω πράσινη κάρτα και τωρα θέλω να έρθει το αγόρι μου εκεί ποσά χρόνια κρατάει η διαδικασία αυτη μέχρι να έρθει ;;;

    Ευχαριστώ πολυ

    1. admin Post author

      Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για μετανάστευση άγαμων συντρόφων στις ΗΠΑ.

  2. Vaso

    Καλησπέρα.
    Έχω αμερικάνικη υπηκόοτητα από γονείς. Ζω στην Ελλάδα με πρόθεση να μετακομίσω μόνιμα στις ΗΠΑ μαζί με τον αρραβωνιαστικό μου, ο οποίος είναι Έλληνας υπήκοος. Ποια διαδικασία συστήνετε ως την πιο άμεση για την μετοίκιση και των δύο ταυτόχρονα;
    Ευχαριστώ

    1. admin Post author

      Θα χρειαστεί μια συζήτηση με ένα μεταναστευτικό δικηγόρο για να εξετάσετε ποιες επιλογές υπάρχουν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας από το μενού Επικοινωνία στο πάνω μέρος της σελίδας για περισσότερες πληροφορίες.

  3. GinaApost

    Γεια σας και απο μενα! Εγω εχω visa απο το 2007 και ισχυει για 10 χρονια ειχα παει ειχα μεινει 4 μηνεσ και σκοπευω να ξαναπαω! Σκοπευω να παντρευτω μπορω να το κανω στον πρωτο μηνα η πρεπει να περιμενω λιγο καιρο και μπορω να αλλαξω τη visa σε green card? πια ειναι η διαδικασια αν γνωριζετε;

    1. admin Post author

      Θα πρέπει να μιλήσετε με ένα μεταναστευτικό δικηγόρο πρώτα για να συζητήσετε τις επιλογές που έχετε. Δεν επιτρέπετε να πάτε στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα και πρόθεση να μείνετε μόνιμα.

  4. nick

    Εγω εχω visa β1/β2, θειο 1ου βαθμου με αμερικανικη υπηκοοτητα και επιχειρηση στην Αμερικη και θελω να βγαλω πρασινη καρτα για εργασια στην αμερικη μεσω προσκλησης… Ποια ειναι η σωστη διαδικασια που πρεπει να ακολουθησω?

    1. admin Post author

      Αν δεν υπάρχει (1) σύζυγος, γονέας, αδερφός ή τέκνο άνω των 21 που να είναι πολίτης ΗΠΑ (2) εξαιρετικές ικανότητες σε κάποιο κλάδο (3) πολλά χρήματα διαθέσιμα για επένδυση ή (4) έτοιμη προσφορά εργασίας σε κλάδο εξειδικευμένο, τότε δεν γίνεται τίποτα.

      1. nick

        υπαρχουν 2 παιδια πολιτες ΗΠΑ ανω των 21 του θειου μου και προσφορα εργασιας στην επιχειρηση του θειου μου.

        1. admin Post author

          Το παιδί του θείου δεν κάνει. Το παιδί το δικό σου κάνει. Αν η εταιρία του θείου είναι εστιατόριο δεν κάνει. Αν όμως π.χ. είναι βιοχημικό εργαστήριο και έχεις εξειδικευμένες σπουδές στην βιοχημία, τότε μάλιστα.

          1. chelsea

            Καλησπέρα κι από μένα. Στην ιστοσελίδα της πρεσβείας στην Αθήνα διάβασα προσφάτως πως υπάρχει δυνανότητα να χορηγηθεί βίζα σε άτομα που συγγενεύουν με αμερικανούς υπηκόους με πρόσκληση, συγκεκριμένα σε αδελφούς αμερικανών υπηκόων και στους συζύγους και τα παιδιά αυτών (των αδελφών). Βέβαια αυτή η κατηγορία υπόκειται σε ετήσιο αριθμητικό περιορισμό. Συνεπώς, αν έχεις θείο/θεία με αμερικανική υπηκοότητα δεν είσαι τέκνο αδερφού? Ή μήπως τα κατάλαβα όλα λάθος? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

          2. admin Post author

            Αν είσαι κάτω των 21, είσαι τέκνο. Αν είσαι έγγαμος ή άνω των 21, είσαι ενήλικος γιος/κόρη, που δεν λογίζεται σαν τέκνο συμφωνα με το INA 101.

  5. dionysia

    Ti ginetai se periptwsi ..pou o enas exei J1 Visa (xwris ton periorismo twn 2 xronwn) kai o allos…ton episkeftei mesw visa waiver program..mporoun na pantreutoun ekei kai na allaxoun to status se j2? Poso diastima pairnei…? Tha itan kalutera meta thn aitisi na epistreyei pisw sthn xwra katagwgis kai na perimenei mexri na ekdothei h j2?

    1. admin Post author

      Θα πρέπει ο επισκέπτης που ήρθε με visa waiver να επιστρέψει στην ελλάδα και να εφοδιαστεί με J-2 visa πρώτα, αλλα η διαδικασία είναι άμεση. Παρακαλώ όχι greeklish.
      Από το visa waiver μπορείς να αλλάξεις status μόνο με συγγένεια IR με πολίτη ΗΠΑ, και αυτό με πολλά γκρίζα σημεία.

      1. dionysia

        I really apologize for greeklish.This keyboard is only eglish/french software, there is no Greek version so i am writing in English now. If marriage to J1 holder takes place in USA, application should be submitted for J2 Visa in Greece right or can be submitted from USA as well (since the Institute and employer was responsible for his j1 too)? ?For sure, going back to Greece and waiting for j2 is essential,it would not take too much time like 3-5 months?
        p.s.I have relatives in USA (just cousins and uncle) and i came through Visa waiver progarm to visit them and my boyfriend as well.
        Thank you in advance!

        1. admin Post author

          Η διαδικασία για το J-2 είναι πολύ απλή, παντρεύεσαι όπου θέλεις, πας με ραντεβού στην αμερικανική πρεσβεία στην αθήνα με το πιστοποιητικό γάμου και τα χαρτιά του συζύγου και παίρνεις την J-2 βίζα μεσα σε 1-2 εργάσιμες.

  6. Jen

    Διαβάζοντας σε διάφορα αμερικανικά site, που παρέχουν δωρεάν απαντήσεις επί μεταναστευτικών θεμάτων, οι απόψεις διίστανται. Δηλαδή, έχω δει ν’απαντούν και θετικά, ότι ναι, γίνεται αλλαγή status ενώ είσαι εκεί με visa waiver. Τι ισχύει τελικά; Είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών; Να το ρισκάρει κανείς;

    1. admin Post author

      Αλλαγή status με το visa waiver με γάμο με πολίτη ΗΠΑ γίνεται και χιλιάδες κόσμου το έχει κάνει. Αλλά βασίζεσαι στην διακριτική ευχέρεια των αρχών και η διαδικασία είναι πιο ριψοκίνδυνη από τον κλασσικό και σωστό τρόπο. Ένας μεταναστευτικός δικηγόρος μπορεί να εκτιμήσει ποια επιλογή είναι καλύτερη στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και αν αξίζει να το ρισκάρεις. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι εξαιρετικά ακριβές και λέει όλα τα δεδομένα σχετικά με αυτό το ζήτημα.

  7. Mary

    Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος είναι ήδη παντρεμένος με αμερικανό πολίτη, ταξιδέψει στην Αμερική με το Visa Waiver (for business or pleasure) και μετά (πριν λήξουν οι 90 μέρες του Visa Waiver) αποφασίσει ότι θέλει να αλλάξει status από non immigrant σε immigrant (πράσινη κάρτα); Ισχύουν τα ίδια; Δηλαδή εξαρτάται προφανώς από την πρόθεση κατά την είσοδο στη χώρα (που αποδεικνύεται πώς;). Ισχύει ότι πάλι στη συντριπτική πλειοψηφία θα τα καταφέρει χωρίς να φύγει από τη χώρα;

    1. admin Post author

      Σωστά, ισχύουν ακριβώς τα ίδια – η πρόθεση κατά την είσοδο είναι κλειδί. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να μου γράψετε προσωπικό μήνυμα.

Leave a Reply