Ταξίδια στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα ή visa waiver

Πολλοί ταξιδιώτες στις ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειές σχετικά με το πόσο καιρό μπορούν να μείνουν στις ΗΠΑ και το αν μπορούν να επεκτείνουν νόμιμα την παραμονή τους. Η αμερικανική μεταναστευτική νομοθεσία αντιμετωπίζει διαφορετικά όσους έρχονται στις ΗΠΑ με το visa waiver (δηλαδή χωρίς βίζα, αλλά μόνο με ηλεκτρονική εξουσιοδότησή από το internet) και όσους έρχονται με τουριστική βίζα Β1/Β2.

Το visa waiver, που πολλοί έλληνες το αποκαλούν – εσφαλμένα – ESTA, έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα για τον ταξιδιώτη. Το βασικό πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος και η ευκολία – ο ταξιδιώτης μπορεί εύκολα να ταξιδέψει χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε αμερικανικό προξενείο. Εφόσον επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ στον ταξιδιώτη, ο ταξιδιώτης δικαιούται να μείνει στις ΗΠΑ μέχρι 90 μέρες. Ο συνοριοφύλακας δηλαδή μπορεί μόνο να αποφασίσει αν θα επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ στον ταξιδιώτη ή όχι – αλλά στην περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος, η άδεια παραμονής είναι πάντα για ακριβώς 90 μέρες. (Υπάρχουν δυο εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα – αν το διαβατήριο του ταξιδιώτη λήγει πριν τις 90 μέρες, τότε ο συνοριοφύλακας μπορεί να επιτρέψει την παραμονή στις ΗΠΑ μόνο μέχρι την λήξη του διαβατηρίου. Επίσης, αν ο ταξιδιώτης ήταν προηγουμένως στις ΗΠΑ και έφυγε για λίγες ημέρες για Καναδά, Μεξικό ή νησιά της Καραϊβικής, τότε ο ταξιδιώτης δικαιούται μόνο το υπόλοιπο των ημερών που του απομένουν και όχι όλες τις 90 μέρες.) Το σημαντικότερο μειονέκτημα του visa waiver είναι ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, είναι εντελώς αδύνατο να επεκτείνει κανείς την παραμονή του πλέον των 90 ημερών. Αν κάποιος ταξιδιώτης μείνει (παράνομα) περισσότερο από 90 μέρες, ακόμα και μια μέρα περισσότερο να μείνει, δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να ταξιδέψει στις ΗΠΑ με το visa waiver – θα χρειαστεί δηλαδή εφεξής βίζα για κάθε ταξίδι στις ΗΠΑ (και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αίτηση του για βίζα δεν θα απορριφθεί). Αν το διάστημα για το οποίο ο ταξιδιώτης μείνει παράνομα είναι μεγαλύτερο από 180 ημέρες, ο ταξιδιώτης θα έχει γενική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τρία χρόνια από την ημέρα αναχώρησης. Αν δε το διάστημα για το οποίο ο ταξιδιώτης μείνει παράνομα είναι πάνω από ένα χρόνο, η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ θα είναι για δέκα ολόκληρα χρόνια. Η απαγόρευση εισόδου τίθεται σε εφαρμογή ακόμα και αν ο αλλοδαπός ταξιδιώτης παντρευτεί αμερικανό πολίτη.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα Β1/Β2 επιτρέπει στον ταξιδιώτη να μείνει στις ΗΠΑ συνήθως για διάστημα έξι μηνών. Η ακριβής διάρκεια επιτρεπόμενης παραμονής εναπόκειται στον συνοριοφύλακα τη στιγμή της εισόδου στις ΗΠΑ – αν και συνήθως ο συνοριοφύλακας δίνει έξι μήνες άδεια παραμονής, ο συνοριοφύλακας έχει την διακριτική ευχέρεια να δώσει μικρότερο ή και μεγαλύτερο διάστημα άδειας παραμονής σε ορισμένες περιπτώσεις. Σημείωση ότι η διάρκεια ισχύος της βίζας που δόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία αφορά το διάστημα για το οποίο ο κάτοχος της βίζας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βίζα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και όχι το διάστημα παραμονής στις ΗΠΑ. Αν δηλαδή έχετε βίζα στο διαβατήριο σας διάρκειας δέκα ετών, μπορείτε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ για τουρισμό όποτε θέλετε εντός των επομένων δέκα ετών, αλλά κάθε ταξίδι δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από όσο χρόνο σας δώσει ο συνοριοφύλακας όταν σφραγίσει το διαβατήριό σας ή το άσπρο χαρτάκι που συμπληρώνετε στο αεροπλάνο (γνωστό ως Ι-94). Σε αντίθεση με το visa waiver, σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται να επεκτείνετε τον χρόνο παραμονής σας στις ΗΠΑ όταν έρθετε με τουριστική βίζα. Αν κάποιος ταξιδιώτης μείνει (παράνομα) περισσότερο από τον επιτρεπόμενο χρόνο, η βίζα ακυρώνεται αυτόματα και δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σε μελλοντικό ταξίδι. Όπως και με το visa waiver, αν το διάστημα για το οποίο ο ταξιδιώτης μείνει παράνομα είναι μεγαλύτερο από 180 ημέρες, ο ταξιδιώτης θα έχει γενική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τρία χρόνια από την ημέρα αναχώρησης. Ομοίως, αν το διάστημα για το οποίο ο ταξιδιώτης μείνει παράνομα είναι πάνω από ένα χρόνο, η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ θα είναι για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Για τον ταξιδιώτη που θέλει να μείνει στις ΗΠΑ για μεγάλο διάστημα, η τουριστική βίζα είναι σαφώς προτιμότερη. Υπάρχουν όμως και αρκετές δυσκολίες που σχετίζονται με τη χρήση της τουριστικής βίζας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυσκολία απόκτησης τουριστικής βίζας – σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η τουριστική βίζα ήταν μονόδρομος για τους έλληνες αφού το visa waiver δεν αφορούσε έλληνες πολίτες, πλέον, οι περισσότεροι έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα, με το visa-waiver. Έτσι, η αμερικανική πρεσβεία είναι πολύ πιο καχύποπτη όταν ένας έλληνας κάνει αίτηση για βίζα, και η πιθανότητα να απορριφθεί η αίτηση ενός έλληνα για τουριστική βίζα είναι ιδιαίτερα υψηλή, ειδικά όταν ο έλληνας δεν μπορεί να δικαιολογήσει το λόγο που χρειάζεται τη βίζα. (Και ο λόγος ότι κάποιος θέλει να μείνει πάνω από τρεις μήνες συχνά δεν συνάδει με την τουριστική ιδιότητα). Το χειρότερο από όλα είναι ότι η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση ESTA του visa waiver ρωτάει τον ταξιδιώτη αν έχει κάνει αίτηση για βίζα στο παρελθόν που έχει απορριφθεί. Έτσι, ο επίδοξος έλληνας ταξιδιώτης που θέλει να μείνει στις ΗΠΑ έξι μήνες και κάνει αίτηση για βίζα κινδυνεύει όπως λέει η λαϊκή ρήση “να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος”, αν κάνει αίτηση για βίζα η οποία απορριφθεί και αν η απόρριψη μετά οδηγήσει σε απόρριψη και του ESTA.

Μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που θέτουν όσοι θέλουν να μείνουν στις ΗΠΑ για μεγάλο διάστημα είναι πόσο σύντομα μπορούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, μετά από προηγούμενη παραμονή στις ΗΠΑ. Ακριβής κανόνας δεν υπάρχει, αλλά γενικά όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει η παραμονή στις ΗΠΑ και όσο μικρότερο το διάστημα παραμονής εκτός ΗΠΑ, τόσο πιο καχύποπτος θα γίνεται ο συνοριοφύλακας όταν ο επισκέπτης θα έρχεται στις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι η τουριστική βίζα είναι για τουρισμό και για δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και όχι για μόνιμη διαμονή. Οπότε καλό είναι γενικά ο ταξιδιώτης να μένει εκτός ΗΠΑ μετά από κάθε ταξίδι για διάστημα μεγαλύτερο από όσο ήταν στις ΗΠΑ. Αν ο ταξιδιώτης κάνει πολλά και διαδοχικά ταξίδια μεγάλης διάρκειας στις ΗΠΑ, είναι πιθανό (και αναπόφευκτο, αργά ή γρήγορα) όταν έρθει στη χώρα να τον στείλουν στο λεγόμενο “secondary inspection” – δηλαδή σε ένα ξεχωριστό χώρο του αεροδρομίου για πιο διεξοδικό έλεγχο/ανάκριση. Η διαδικασία αυτή δεν είναι ευχάριστη – και δεν είναι και λίγοι εκείνοι στους οποίους ο συνοριοφύλακας τελικά αρνείται την είσοδο στη χώρα. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας σημαντικός νομικός διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους έρχονται με το visa waiver ή με βίζα. Συγκεκριμένα, υπάρχει αυτόματη απαγόρευση εισόδου για πέντε χρόνια για όποιον έρχεται στις ΗΠΑ με βίζα και του αρνηθούν την είσοδο. Η απαγόρευση έχει γενική ισχύ και ισχύει ακόμα και αν ο ταξιδιώτης έχει αμερικανίδα σύζυγο. Αντίθετα, η άρνηση εισόδου σε ταξιδιώτη που έρχεται με το visa waiver δεν επιφέρει και γενική απαγόρευση εισόδου στον ταξιδιώτη για το μέλλον, αλλά μόνο σε απαγόρευση χρήσης του visa waiver. Με άλλα λόγια, το visa waiver είναι καλύτερο για τον ταξιδιώτη μέχρι να περάσει τα αμερικανικά σύνορα – αλλά αφού περάσει τα σύνορα και μπει στη χώρα, η βίζα γενικά παρέχει περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες επιλογές.

(Σημείωση ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο συνοριοφύλακας αντί να αρνηθεί την είσοδο στον ταξιδιώτη, δίνει στον ταξιδιώτη την επιλογή να ανακαλέσει την αίτηση του για είσοδο στις ΗΠΑ και να φύγει από τη χώρα αυτοβούλως. Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για τον ταξιδιώτη, αφού έτσι ο ταξιδιώτης θα αποφύγει τις δυσμενείς συνέπειες του νόμου που σχετίζονται με την άρνηση εισόδου στις ΗΠΑ.)

27 thoughts on “Ταξίδια στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα ή visa waiver

  1. artemisia

    γεια σας. εγω ταξιδευω σε ενα μηνα για ηπα για διακοπες, αλλα λογω αγνοιας μου εκανα αιτηση μεσω του σαιτ της πρεσβειας για β1/β2 ενω ηταν περιττη γιατι θα κατσουμε μονο δυο εβδομαδες. τι μπορω να κανω για να εξασφαλισω τη βιζα στο ραντεβου; εχω εκτυπωσει διαφορα χαρτια οπως ε9 ,ε1 , ληξιαρχικη πραξη γεννησης του παιδιου μου το οποιο θα αφησω στην ελλαδα. η αιτηση αποτι μου ειπαν δεν ακυρωνεται και δν μπορω να κανω εκ νεου αιτηση για waiver , ετσι δεν ειναι; επισης αν μας απορηψουν τη βιζα, μετα απο ποσο καιρο μπορο να ξανακανω αιτηση για waiver; ευχαριςω πολυ!

  2. Dimitris_4

    Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζεται φυσικα… ειχα ταξιδεψει αμερικη πριν 2,5 χρονια με waiver visa και εκατσα παραπανω απο τ επιτρεπομενω οριο ημουν εκει συνολικα 6 μηνες… κ τωρα π ξανα εκανα αιτηση για τν waiver μ τν απεριψαν… κ πηρα τηλ στν πρεσβεια κ μ ειπαν να κανω αιτηση για κανονικη βιζα … υπαρχει περιπτωση να αποριψουν κ τν κανονικη βιζα ? η καλυτερα να περιμενω να περασουν 3 χρονια απο τν μερα π εφυγα απο αμερικη κ να ξαναπροσπαθησω για waiver visa ξανα? ευχαριστω εκ τν προτερων…

    1. admin Post author

      Δεν θα μπορέσετε να ξαναταξιδέψετε στις ΗΠΑ με το visa waiver ούτε σε τρία χρόνια ούτε και ποτέ. Μπορείτε να κανονίσετε ένα ραντεβού με τον κ. Ρόκα για περισσότερες πληροφορίες.

  3. Theo

    Γεια σας κι ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Έχω το εξής θέμα. Σκοπεύω για εκπαιδευτικούς λόγους (φοιτητής γαρ) να επισκεφτώ τις ΗΠΑ αρχές Μαρτίου 2016 και να μείνω για έως 2 μήνες. Η αίτηση που πρέπει να συμπληρώσω προκειμένου να γίνω δεκτός για συμμετοχή στο πρόγραμμα προαπαιτεί “upload copy of B1/B2 Visa”. Με διάρκεια ισχύος όμως 6 μήνες, αν εκδοθεί στο τρέχον διάστημα, θα έχει λήξει πριν πατήσω το πόδι μου στις ΗΠΑ. Η μόνη λύση είναι να κάνω τις προσθαφαιρέσεις και να επιχειρήσω έκδοση της visa το πολύ 4 μήνες πριν;;; Επίσης, αν γίνει έτσι, μπορώ να ταξιδέψω με visa waiver ένα χρόνο αργότερα (Μάρτιος 2017), σωστά;; Ευχαριστώ!

  4. thanos91

    Καλησπέρα,ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δινετε είναι πολύ χρήσιμες . Θα ήθελα να ρωτήσω, ήρθα πριν 2.5 μήνες στην Αμερική με το προγράμμα esta σαν τουρίστας. Ποτέ μου ξανά δεν είχα κάνει αίτηση για καμία άλλη visa στις ΗΠΑ και είναι η πρώτη μου φορά εδώ. Ετοιμάζομαι να φύγω ( πριν λήξει η προθεσμία μου φυσικά) αλλά θα ήθελα να ξανά επιστρέψω με τουριστική visa(esta) σε περίπου 1 μήνα και κάτι μέρες. Υπάρχει περίπτωση ο συνοριοφύλακας να μην μου επιτρέψει είσοδο στην χώρα; Ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων .

  5. nick johnson

    Γεια σας κύριε Ρόκα,
    θα ήθελα την συμβουλή σας στο εξής ερώτημα μου. Λόγω του ότι έχω την αδερφή μου και την οικογένειά της στις ΗΠΑ και την επισκέπτομαι σχετικα συχνά εδώ και χρόνια, είχα αποκτήσει τουριστική βίζα τύπου Β1/Β2, που είναι δεκαετούς διάρκειας και λήγει στα τέλη Οκτωβρίου 2015. Πριν απο αυτήν είχα βγάλει επίσης τουριστική βίζα μονοετούς διάρκειας. Και οι δυο αυτές βίζες είχαν εκδοθεί στην Αθήνα. Πριν από αυτές όμως είχα κανει αίτηση για τουριστική βίζα στην αμερικανική πρεβεία στο Λονδίνο, όταν είχα τελειώσει τις σπουδές μου στην Αγγλία και είχε απορριφθεί. Βλέπω τώρα ότι στην συμπλήρωση του εντύπου στο visa waiver programme (ESTA) υπάρχει ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξε απόρριψη σε αίτηση βίζας με το ισχύον ή με παλιο διαβατήριο. Η ερώτηση αυτή που υπάρχει στην αίτηση ESTA με προβληματίζει, εφόσον υπάρχει η αρχική απορριπτική αίτηση για βίζα που είχα κάνει και φοβάμαι μήπως εμπεριέχει κίνδυνο για απόρριψη της αίτησης ESTA.
    Εφόσον λοιπόν λήξει η βίζα μου τι πρέπει να κάνω; Αίτηση για να ξαναβγάλω τουριστική βίζα τύπου Β1/Β2 ή αίτηση ESTA; Από την μία, γνωρίζω ότι εφόσον πάω για βίζα πρέπει να δικιολογήσω στην συνέντευξη για ποιο λόγο δεν κανω αίτηση ESTA. Κι εκεί τι πρέπει να πω; Από την άλλη αν κάνω αίτηση ESTA πρέπει να αναφέρω την αρχική μου απορριπτική αίτηση ή όχι;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. admin Post author

      Αυτές οι ερωτήσεις είναι πολυ εξατομικευμένες για να συζητηθούν στο πλαίσιο ενός blog, θα πρέπει να κανονίσετε ένα ραντεβού με κάποιο δικηγόρο να εξετάσετε τις επιλογές σας.

  6. natriades

    Καλησπερα σας.
    Παρακαλω, θα ηθελα την συμβουλη σας στο εξης θεμα:
    Ηρθα Αμερικη πριν 2μιση περιπου χρονια, αρχικα με τουριστικη βιζα (εγγεκριμμενη για 10 χρονια) και μεσα στο 6μηνο παραμονης μου, εβγαλα εργατικη βιζα ενος χρονου, το ιδιο επανελαβα και τον επομενο χρονο με καινουριο εργοδοτη (βιζα που ειναι εν ισχυ επι του παροντος). Το προβλημα μου τωρα ειναι το εξης: Πριν 6 μηνες παντρευτηκα (με πολιτικο γαμο) με Αμερικανο πολιτη, αλλα δυστυχως (για ποικιλους λογους μας), δεν ετοιμασαμε αμεσα τα χαρτια μου για το immigration/green card etc, και η εργατικη μου βιζα ληγει σε λιγοτερο απο 20 μερες. Δεν υπαρχει αρκετος χρονος για να ετοιμασουμε και να καταθεσουμε εγκαιρα ολα οσα μας ζητουνται απο εγγραφα, αιτησεις κτλ. Δεν θελω ομως να μεινω αναγκαστικα παρανομα στην χωρα. Τι θα ηταν προτιμοτερο να κανω?
    Σκεφτηκα να φυγω αμεσα για Ελλαδα πριν ληξει η working visa μου, να επανελθω αργοτερα στην Αμερικη και να συνεχισουμε τοτε τη διαδικασια και αισιως να καταθεσουμε εν τελει, τα χαρτια μου για green card. Αν ομως φυγω για Ελλαδα, ποσο συντομα θα μπορουσα να επιστρεψω στο συζυγο μου (χρησιμοποιοντας τον τουριστικη μου βιζα), χωρις να διακινδυνεψω τυχον προβληματα μου στο αεροδρομειο?
    Και κατι ακομη…Εφοσον εχω 10ετη βιζα για Αμερικη, χρειαζεται να ξαναπαω στην Πρεσβεια των Αθηνων, ή μπορω απλα να βγαλω το εισιτηριο μου και να ταξιδεψω?

    Υ-Γ: Eαν εχετε καποια καλυτερη ιδεα ή συμβουλη για το τι θα μπορουσα να κανω, σας παρακαλω, πειτε μου.

    Σας ευχαριστω πολυ και περιμενω την απαντηση σας εναγωνιως!

    1. admin Post author

      Θα πρέπει να κανονίσετε ένα ραντεβού με κάποιο μεταναστευτικό δικηγόρο να σας εξηγήσει τις επιλογές σας. Οι επιλογές που αναγράφεται δεν είναι οι συνιστώμενες. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Ρόκα με τα στοιχεία που αναγράφονται στο πάνω μέρος της σελίδας αν θέλετε να κανονίσετε κάποιο ραντεβού.

  7. sandraki

    Καλημέρα σας!
    ‘Έχω ταξιδέψει ήδη 2 φορές τα τελευταία 2 χρόνια (με ESTA), κ έμεινα 90 ημέρες κάθε φορά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα είπα να δοκιμάσω την τύχη μου με την μη-μεταναστευτική βίζα (δυστυχώς, όπως καταλαβαίνω τώρα, χωρίς πολλές ελπίδες, αφού δεν έχω σίγουρη εργασία εδώ, τραπεζικό λογ/μό, περιουσία κλπ.). Επειδή όμως παρολ’αυτά, υπάρχει σοβαρός λόγος να ταξιδέψω εκεί, για να συμπαρασταθώ και να βοηθήσω πολύ στενούς οικογενειακούς φίλους (δε θέλω να μακρηγορώ, αλλά πρόκειται για ηλικιωμένο ζευγάρι Ελληνοαμερικάνων, 60 χρόνια στην Αμερική, που έχασαν πριν 1 μήνα το παιδί τους και το 2ο θα κάνει σοβαρό χειρουργείο το Σεπτέμβρη, χώρια τα δικά τους θέματα υγείας. Σημειωτέων, το 2ο παιδί έχει κάποια πνευματική υστέρηση και παίρνει επίδομα πρόνοιας (disability).
    Στο τέλος του Ιουνίου λοιπόν, είχα ραντεβού στην πρεσβεία, κ φυσικά η βίζα απορρίφθηκε. Δεν ήξερα κ δεν είχα κανένα αποδεικτικό χαρτί στα χέρια μου τότε. Στο μεταξύ, η ESTA μου είχε λήξει τον περασμένο Μάη κ δεν σκέφτηκα να την ανανεώσω καλού-κακού πριν πάω στην πρεσβεία. Τώρα μου απορρίπτουν και αυτή! Υπάρχει ελπίδα, αν μου στείλουν από κει χαρτιά γιατρών (ή κάποια άλλη επιστολή από το ζευγάρι, οτι τους παρέχω φροντίδα κ είμαι άτομο εμπιστοσύνης τους, ας πούμε?) να πάρω βίζα? Υπάρχει πραγματική ανθρώπινη ανάγκη, όπως καταλαβαίνετε, δεν ξέρω αν είναι αρκετό όμως και πώς να το αποδείξω.

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας, η πιό ενημερωμένη ίσως για τέτοια θέματα στο ιντερνετ.

    1. admin Post author

      Εξαρτάται από τον τύπο βίζας που θέλετε. Είναι εμφανές ότι θέλετε να πάτε στις ΗΠΑ για να εργαστείτε βοηθώντας τους φίλους – άρα θα πρέπει να ερευνήσετε κατά πόσον υπάρχει βίζα κατάλληλη για το σκοπό αυτό.

  8. Aristos

    Καλησπερα κυριε Ροκα ονομαζομαι Αριστειδης Μακας και ειναι η πρωτη φορα που γραφω γενικα σε φορουμ!Συγχαρητηρια για την πλατφορμα ενημερωσης που ειναι πολυ χρησιμη.Ηθελα να σας ρωτησω το εξης,προσφατα επεστρεψα απο Αμερικη για τουρισμο!Συμπληρωνοτας λοιπον μονος μου το Visa Waiver Program (ESTA) εκανα ενα λαθος (οχι σκοπιμο) .Απαντησα στην ερωτηση (F) που λεει αν εχετε ποτε απορρηφθει απο προγραμμα Visa και ειπα οχι.Στη πραγματικοτητα το 2009 ειχα παει με την μανα μου στην πρεσβεια και οντως ειχα απορρηφθει!Εγω το θυμηθηκα τελικα πολυ αργα εχωντας υποβαλει την αιτηση ESTA.Οταν του απαντησα με ειληκρινεια οτι δεν το θυμομουν ο τελωνειακος του JFK αεροδρομιου μου κολλησει ενα αυτοκολλητο στο διαβατηριο μου που γραφει Paroled και αντι για 3 μηνες με αφησε μονο 29 ημερες εντος Αμερικης πληρωνοντας ενα μικρο προστιμο 65 δολλαριων.Φυσικα εμεινα μονο 21 μερες και εφυγα πολυ νωριτερα.Τι σημαινει το paroled στο διαβατηριο μου?Ειναι καλο η οχι?Θα υπαρξει προβλημα αν ξαναμπω στην Αμερικη?Το οτι με κρατησαν 6 ωρες για εξακριβωση στοιχειων θεωρωντας οτι τους ειπα ψεματα θα μου εχουν “λερωσει” καποιο μητρωο που μου εφτιαξαν οταν μπηκα στην Αμερικη.Ευχαριστω πολυ για τον πολυτιμο χρονο σας!

    1. admin Post author

      Ευχαριστούμε για το μήνυμα. Το ζήτημα που περιγράφετε σηκώνει μεγάλη συζήτηση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάποιο ραντεβού σχετικά.

  9. Nikolas

    Καλησπερα
    Θελω να ταξιδεψω το Γεναρη στις ΗΠΑ για διαστημα 80 ημερων για διακοπες.
    Ειχα πραγματοποιησει σπουδες στις ΗΠΑ απο το ’04-’06 και επισης το 2006 ειχα κανει περαιτερω αιτηση για φοιτητικη βιζα σε διαφορετικη σχολη η οποια αποριφθηκε.
    Προ ολιγων ημερων συμπληρωσα την αιτηση esta η οποια εγκριθηκε παρολο που ανεφερα την αρνηση βιζας.
    Θα ηθελα να αγορασω εισιτηρια το συντομοτερο δυνατον αλλα εαν προκειται για μεγαλο ρισκο λογω του ιστορικου μου θα ηθελα να ακυρωσω το ταξιδι προς αποφυγην περιτων εξοδων.
    Εαν εχετε καποια περεταιρω συμβουλη/πληροφορια θα βοηθουσε παρα πολυ!
    Ευχαριστω

      1. Nikolas

        Οι πολλαπλές γνώμες που έχω λάβει(κυρίως απο αμερικανούς μεταναστευτικούς δικηγόρους) με έκαναν διστακτικό προς το ταξίδι.Πολλοί συνάδελφοί σας στην ιστοσελίδα avvo ισχυρίζονται οτι θα μου επιτραπεί μόνο η επιβίβαση στην πτήση μου και όχι η είσοδος στη χώρα και οτι πρέπει να κάνω αίτηση για Β2 βίζα ,παρότι έχω εγκεκριμένο ΕΣΤΑ.
        Εφόσον το ΕΣΤΑ εξετάζεται και απορίπτεται ή εγκρίνεται απο το ίδιο το CBP,η απάντηση δεν είναι κατα κάποιο τρόπο τελική/έγκυρη;
        Θεωρείτε οτι η παραμονή 80 ημερών προκαλεί υποψίες;
        Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν ενδιαφέρομαι για αίτηση Β2 βίζας τώρα.
        Έχω στείλει και μύνημα στο CBP μέσω της ιστοσελίδας τους το οποίο ελπίζω να μου απαντηθεί.
        Ξέρω οτι είναι αδύνατον να λάβω σίγουρες απαντήσεις,παρόλα αυτά,εάν ζητηθεί στα σύνορα,μπορώ να παρουσιάσω αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού,διεύθυνση στις ΗΠΑ και εισιτήριο επιστροφής,βελτιώνω με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητές μου;
        Ευχαριστώ και χρόνια πολλά!

        1. admin Post author

          Θα ήταν χρήσιμο να κανονίσετε ένα ραντεβού με τον κ. Ρόκα για περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ στην επιλογή επικοινωνία.

  10. panosant

    Καλησπέρα σας.
    Ενδαφέρομαι να ταξιδέψω στς ΗΠΑ για τουρισμό την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη 2014 μέσω του Visa Waiver Program (ESTA). Το διαβατήριό μου όμως (εκδοθέν το 2009) λήγει 1η Απρίλη 2014. Έχω κανένα πρόβλημα με την κοντινή λήξη του διαβατηρίου? Διάβασα κάπου ότι πρέπει να έχει διαβατήριο προθεσμίας τουλάχιστον 6 μηνών, ωστόσο υποπυεύομαι πως είναι παραπληροφόρηση εν σχεσει με τη δυνατότητα διαμονης στις ΗΠΑ 6 μήνες όταν έχεις βγάλει τουριστική Visa..

  11. yorgos

    Καλησπέρα κ. Ρόκα,

    Δεδομένου ότι επιθυμώ να επισκεφθώ σαν τουρίστας φίλους και συγγενείς σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ (Βοστώνη, Σικάγο, Φλόριντα, Καλιφόρνια), διαδικασία που προυποθέτει παραμονή ίσως και μεγαλύτερη των τριών μηνών,
    1) Πώς θα μπορούσα κατά τη γνώμη σας να δικαιολογήσω τουριστική βίζα Β1/Β2 στις εν Ελλάδι αμερικανικές Αρχές, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί λόγω υποψίας για μετανάστευση;
    2) Αν τελικά χρειαστεί να κάνω το ταξίδι με βίζα waiver, με ποια σειρά πρέπει να κάνω τη διαδικασία; Να κλείσω εισιτήριο και μετά να ζητήσω βίζα waiver, με κίνδυνο να απορριφθεί, ή να ζητήσω πρώτα βίζα waiver κι αφού εγκριθεί να κλείσω την κατάλληλη πτήση; Αν κατάλαβα σωστά, η waiver εγκρίνεται π.χ. τον Ιούλιο, εγώ μπορώ να φύγω οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον και με την είσοδο μετράνε αντίστροφα οι 90 μέρες; Ή μήπως υπάρχει περιορισμός στο πότε πρέπει να φύγω από τη στιγμή της έγκρισης;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. admin Post author

      Το άρθρο και το site του CBP πιστεύω απαντούν στα ερωτήματα σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κλήσετε ραντεβού με το γραφείο μας.

  12. elenip

    Καλημέρα σας,

    Ο γιός μου είναι 26 ετών, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις, φοιτητής επί πτυχίω στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.
    Το καλοκαίρι που εγώ θα ταξιδέψω στην Αμερική για δύο μήνες με visa-waiver, θα ήθελε να με ακολουθήσει σε αυτό το ταξίδι, λίγο αργότερα και να παραμείνει εκεί ένα μήνα.
    Η σκέψη μας είναι να ταξιδέψει με visa-waiver.
    Επειδή ενδέχεται, κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, να λάβει πρόσκληση από Αμερικανό εργοδότη, ούτως ώστε να πάρει μεταναστευτική βίζα Η1Β, ερωτώ :

    Μήπως του δημιουργήσει δυσκολία [εννοώ στην έκδοση της Η1Β], αυτό το μηνιαίο του ταξίδι τουρισμού με visa-waiver ;

    Σας ευχαριστώ

    1. admin Post author

      Η Η1Β βίζα δεν είναι μεταναστευτική βίζα. Ήδη έχουν συμπληρωθεί όλες οι Η1Β βίζες για φέτος, η επόμενη περίοδος είναι το 2014. Το ταξίδι με visa waiver δεν έχει καμία επίδραση σχετικά.

      1. elenip

        Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

        Εάν ταξιδέψει για τουρισμό τον Αύγουστο με visa waiver παραμείνει στην Αμερική για ένα μήνα και επιστρέψει τον Σεπτέμβριο, ερωτώ:
        Εάν υπάρξει στην συνέχεια, Αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται να τον προσλάβει και του προτείνει μια θέση εργασίας [αφού ο ίδιος έχει επιστρέψει στην Ελλάδα], υπάρχει άλλος τρόπος να μεταβεί στην Αμερική για να εργασθεί στην συγκεκριμένη εταιρεία η οποία τον θέλει; Εκτός από την λύση Η1Β, για την οποία μου εξηγήσατε ότι για το 2013 έχει συμπληρωθεί.

        Ευχαριστώ

        1. admin Post author

          Υπάρχουν και άλλοι τύποι βίζας, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί αν η εταιρία και ο εργαζόμενος εκπληρούν τις σχετικές προυποθέσεις.

Leave a Reply