Μετανάστευση στις ΗΠΑ μέσω επένδυσης

Η βίζα τύπου EB-5 επιτρέπει την μετανάστευση στις ΗΠΑ και απόκτηση πράσινης κάρτας μέσω επένδυσης τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων στις ΗΠΑ. Αν η επένδυση είναι δε σε περιοχή με υψηλή ανεργία ή σε αγροτική περιοχή, αρκεί μια επένδυση μόλις $500,000 δολαρίων.

Για να μεταναστεύσει κανείς με αυτόν τον τρόπο, η επένδυση θα πρέπει να δημιουργεί τουλάχιστον δέκα νέες θέσεις εργασίας. Δεν αρκεί δηλαδή η αγορά ενός σπιτιού ή η αγορά μιας ήδη υφιστάμενης επιχείρησης. Οι δέκα νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργούνται είτε άμεσα (δηλαδή με απευθείας πρόσληψη από τον επενδυτή) είτε έμμεσα. Επίσης ο επενδυτής θα πρέπει να αποδείξει την νόμιμη προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την επένδυση. Η διαδικασία μετανάστευσης μέσω επένδυσης είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ένας μεταναστευτικός δικηγόρος χρεώνει συχνά δεκάδες χιλιάδες δολάρια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Για όσους δεν έχουν μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα για επένδυση στις ΗΠΑ, υπάρχουν και τα λεγόμενα Regional Centers – που είναι κάποια πακέτα επενδύσεων που έχουν ετοιμαστεί από ιδιωτικές εταιρίες με σκοπό να προσελκύσουν επενδυτές που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πάνω από 200 εγκεκριμένα Regional Centers και η αξιοπιστία τους ποικιλει. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πάρει κανείς πίσω τα χρήματα της επένδυσης του – υπάρχουν δε και περιπτώσεις ατόμων που κάνουν χρήση Regional Center, αλλά για διάφορους λόγους η διαδικασία της μετανάστευσης δεν έχει θετική κατάληξη.

Εκτός της μεταναστευτικής βίζας EB-5, έλληνες με επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να κάνουν χρήση της μη-μεταναστευτικής βίζας E-1 που απευθύνεται σε όσους δραστηριοποιούνται στο εμπόριο μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Περισσότερα για την Ε-1 βίζα θα βρείτε εδώ.

8 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ μέσω επένδυσης

  1. manoshatz1

    ολες οι βιζες εκδιδονται στον ιδιο χρονο, και αν οχι ποσο χρονο χρειαζόσαστε για να εκδοθει μια βιζα Η1β & μια βιζα ΕΒ5?

    κατι ακομα.

    για να σε προσκαλέσει μια εταιρεία και να σου προσφερει δουλεια υπαρχουν καποιες προυποθεσεις?

    δηλαδη καποιος ελληνας ανοιγει μια επιχειρηση στις ΗΠΑ, μπορει να προσκαλεσει απο εδω εναν ελληνα να εργαστει στην νεα αυτη επιχειρηση, ως manager πχ?

    1. admin Post author

      Θα πρέπει να πρόκειται για εξειδικευμένη εργασία και όχι υπάλληλος στα mcdonalds.

  2. manoshatz1

    ολες οι βιζες εκδιδονται στον ιδιο χρονο, και αν οχι ποσο χρονο χρειαζόσαστε για να εκδοθει μια βιζα Η1β & μια βιζα ΕΒ5?

    1. admin Post author

      Γενικά αυτές οι βίζες εκδίδονται μέσα σε μερικούς μήνες συνήθως – βέβαια για την Η1Β υπάρχει το θέμα των αριθμητικών περιορισμών.

  3. manoshatz1@yahoo.gr

    κυριε διαχειρηστα,

    εγω και η γυναικα μου ειμαστε ελληνες. αρα Ε2 δεν γινεται.

    δεν υπαρχει γνωστος, φιλος, ξαδερφος, πουθενα για να μας προσκαλεσει καποιος. αγνωστοι μεταξυ αγνωστων, μονοι μας. ωστόσο και οι δυο μας εχουμε πανεπιστημιακες σπουδες, και μεταπτυχιακα, εγω. γνωριζω οτι οι τιτλοι ειναι για στολισμα περισσοτερο στην αιτηση για μεταναστευση.

    η ερωτηση μου ειναι απλη. μπορει καποιος χωρις να διαθετει ουτε 1 εκ, ουτε 500,000, με καθαρα ελληνικο διαβατηριο, με ενα μικρο ποσο μονο, να μεταναστευσει στις ΗΠΑ?

    ευχαριστω εκ τον προτερον.

    μανος.

    ΥΓ. αν ναι, παρακαλω αποστείλατε μου πληροφορίες για να επικοινωνήσω μαζι σας.

    1. admin Post author

      Επιτρέψτε μου να πω ότι η ερώτηση σας δεν είναι καθολου απλή. Ανάλογα με τα δεδομένα, η απάντηση μπορεί να είναι είτε ναι, είτε όχι.

  4. manoshatz1@yahoo.gr

    φίλτατε κωστα,

    1. ενδιαφερομαι για μετανάστευση μεσω επενδυσης. γνωριζω οτι για επενδυση ειναι απαραίτητο να πας 1 εκ $, ή 500,000 $ κατω απο ορισμενες συνθηκες. αυτα τα ποσα δεν τα εχω σε ρευστο τωρα, υπαρχουν ακινητα αλλα λογο κρισης στην ελλαδα δεν πωλείται τιποτα.

    αναρωτιεμαι αν καποιος μπορει να παει στην αμερικη, να στήσει μια επιχειρηση, και αυτη η δουλεια να του φερει μεταναστευση. δεν μιλώ για offshore επιχειρηση, αλλα για κανονικη επιχειρηση, με εργαζομενους, ενοικιο, κλπ. αυτη η επιχειρηση ειναι φαγητου. το τονιζω αυτο μιας και δεν θα ειναι επιχειρηση εμποριου, μεταξυ ελλαδας ΗΠΑ οπου υπόκεινται σε Ε treaty.

    2. αν η απαντηση ειναι θετικη, θα ηθελα μια εκτιμηση ( περιπου αν ειναι δυνατον) του νομικου κοστους για να γινει αυτο.

    ευχαριστω.

    μανος

    1. admin Post author

      Κύριε Μάνο,
      Ασφαλώς αυτές οι συζητήσες δεν είναι κατάλληλες για να γίνονται στα σχόλια ενός blog. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να εξεταστεί αν ο επενδυτής ή η σύζυγος του έχει άλλη ιθαγένεια εκτός της ελληνικής (για παράδειγμα, για αλβανούς πολίτες υπάρχει η επιλογή της Ε-2 βίζας). Δεύτερον θα πρέπει να εξεταστεί αν γίνεται η επένδυση να αποτελεί παράρτημα υφιστάμενης επιχείρησης σε άλλη χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας.

Leave a Reply