Γέννηση στις ΗΠΑ και αμερικανική ιθαγένεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με τον Καναδά, είναι σήμερα οι μόνες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου που παρέχουν υπηκοότητα σε όλους όσους γεννιούνται στο έδαφος τους. Έτσι, όλοι όσοι γεννιούνται ή γεννήθηκαν στις ΗΠΑ (με μόνη εξαίρεση τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς-διπλωμάτες τρίτων χωρών) είναι αμερικανοί πολίτες.

Συνεπώς αν μια ελληνίδα ταξιδέψει στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα ή με το πρόγραμμα visa-waiver ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και γεννήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της, το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι αυτόματα αμερικανός πολίτης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γονείς του παιδιού θα αποκτήσουν κάποιο δικαίωμα παραμονής στις ΗΠΑ – οι γονείς ενός αμερικανού πολίτη αποκτούν δικαιώματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ μόνο όταν το παιδί κλείσει τα 21 του χρόνια, και αυτό υπό προυποθέσεις.

Επίσης υπάρχουν αρκετά πρακτικά προβλήματα όταν μια αλλοδαπή γυναίκα έρχεται στις ΗΠΑ με πρόθεση να γεννήσει. Οι συνοριοφύλακες γενικά δεν αντιμετωπίζουν θετικά αλλοδαπούς που έρχονται στις ΗΠΑ με σκοπό να γεννήσουν και είναι πιθανό να αρνηθούν την είσοδο στη χώρα σε όποιον έρχεται με τέτοιες προθέσεις. Τέλος, μια γέννα στις ΗΠΑ έχει μεγάλο και σημαντικό κόστος – στην περίπτωση δε που χρειαστεί καισαρική τομή, το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 20,000 δολάρια.

Leave a Reply