Η βίζα εργασίας H1-B

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για εργασία στις ΗΠΑ είναι με την μη-μεταναστευτική βίζα εργασίας τύπου H1-B. Για να εργαστεί με τέτοια βίζα στις ΗΠΑ, ο αλλοδαπός θα πρέπει να έχει έτοιμη προσφορά εργασίας από αμερικανό εργοδότη, και η εργασία θα πρέπει κατά κανόνα να απαιτεί πανεπιστημιακές σπουδές (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες εξειδικευμένες γνώσεις). Ο εργοδότης στη συνέχεια θα πρέπει να προσλάβει έναν μεταναστευτικό δικηγόρο για να ξεκινήσει την διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση της βίζας. Συνήθως τα δικηγορικά έξοδα σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες δολάρια, και γενικά η νομοθεσία επιβάλει στον εργοδότη να επωμισθεί αυτά τα έξοδα χωρίς τη συμμετοχή του εργαζόμενου.

Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει μόνο σε 65,000 αλλοδαπούς να διεκδικήσουν βίζα τύπου Η1Β κάθε χρόνο, και συνήθως υπάρχουν πάνω από 65,000 ενδιαφερόμενοι. (Υπάρχουν επίσης άλλες 20,000 βίζες διαθέσιμες για άτομα που έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, και ορισμένες εργασίες για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς δεν απαλλάσσονται από τους αριθμητικούς περιορισμούς.) Έτσι ακολουθείται σειρά προτεραιότητας – όποιος θέλει να αρχίσει να εργάζεται από την 1η Οκτωβρίου, όποτε και αρχίζει το λογιστικό έτος για την αμερικανική κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει βρει εργοδότη που έκανε αίτηση για λογαριασμό του εγκαίρως και πριν εξαντληθούν οι διαθέσιμες βίζες. Το νωρίτερο που μπορεί να κάνει αίτηση ένας εργοδότης για να ξεκινήσει ο εργαζόμενος εργασία την 1η Οκτωβρίου είναι την 1η Απριλίου του ιδίου έτους. Όσο περνάει ο καιρός μετά τον Απρίλιο, τόσο εξαντλούνται οι διαθέσιμες βίζες και συνήθως δεν έχουν μείνει καθόλου βίζες μετά τον Ιούλιο, οπότε και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περιμένει τον εργοδότη του να κάνει αίτηση τον επόμενο Απρίλιο, ώστε να αρχίσει δουλειά τον επόμενο Οκτώβριο.

Η βίζα εργασίας μπορεί να ανανεωθεί για μέχρι έξι χρόνια, ενώ επιτρέπει την εργασία μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη που συμπλήρωσε την πρόσκληση. Τέλος, η βίζα εργασίας επιτρέπει την παραμονή στις ΗΠΑ του/της συζύγου και των παιδιών του εργαζόμενου – χωρίς όμως εκείνοι να έχουν και άδεια εργασίας στις ΗΠΑ.

8 thoughts on “Η βίζα εργασίας H1-B

 1. carlosx1

  σε περίπτωση που έχω πάρει την έγκριση I-797B μετά τι πρέπει να κάνω σε σχέση με την αμερικάνικη πρεσβεία;

  1. admin Post author

   Θα πρέπει να μιλήσετε με τον μεταναστευτικό δικηγόρο που έχει αναλάβει την διαδικασια και έχει γνώση της περίπτωσης σας.

  1. admin Post author

   Συνήθως ο εργοδότης προσλαμβάνει ένα μεταναστευτικό δικηγόρο, που θα χρειαστεί λογιστικά στοιχεία της εταιρίας, λεπτομέρειες σχετικά με τα προσώντα που απαιτεί η δουλειά και βιογραφικά στοιχεία του αλλοδαπού και τίτλους σπουδών.

 2. lia

  γεια σας.

  σε περιπτωση που καποιος εργοδοτης σε καλει για εργασια στην αμερικη υποχερουται ο ιδιος να καταβαλει καποιο χρηματικο ποσο για την εκδοση της βιζας σου?
  σας ευχαριστω πολυ

  1. admin Post author

   Η βίζα και ο μεταναστευτικός δικηγόρος που θα χρειαστεί σχετικα έχουν σημαντικά έξοδα, που σχεδόν πάντα τα αναλαμβάνει ο εργοδότης.

 3. giwrgos p.

  Kalhmera kai sugnwmh gia to greeklish alla dn exw ellinika windows!

  Ean ginei aitish gia green card kata tin diarkia tis anamonis tha mporw na kanw aitish gia ergasia stis HPA me H1-B ?

  H na paraminw oso xriastei me tin touristikh visa!

  Euxaristw!

  1. admin Post author

   Μπορείς να δουλέψεις στις ΗΠΑ με Η1Β βίζα ενώ περιμένεις για πράσινη κάρτα.

Leave a Reply